Ravintolapäivä 21.5.2016

EräHetki vaahtokarkkiburger2Ravintolapäivä on Suomesta toukokuussa 2011 alkanut ruokakarnevaali. Ravintolapäivänä kuka tahansa voi perustaa päiväksi ravintolan, kahvilan tai baarin haluamaansa paikkaan. Ravintolapäivä on nykyään maailman suurin ruokatapahtuma, jota järjestetään neljä kertaa vuodessa kolmen kuukauden välein. Ravintolapäivän merkeissä on pystytetty yli 14 300 popup-ravintolaa, joiden perustajina on ollut 57 200 ravintoloitsijaa. Yhden päivän ravintoloissa on käynyt 1,63 miljoonaa ruokailijaa.
Ravintolapäivän perustamisen syyt

  • Alkuperäinen ajatus syntyi jo vuosia sitten turhautumisesta ravintolan perustamiseen liittyvään alkoholi- ja elintarvikebyrokratiaan. Työkaverini huokasi, että olisipa päivä, jolloin ei tarvitsisi noudattaa näitä kaikkia älyttömiä säädöksiä.” –Antti Tuomola
  • Ravintolapäivän ytimessä on yhteinen juhla ruuan ja juoman ympärillä. Ravintolapäivä on julkiset ja yksityiset tilat valloittava karnevaali, joka yhden päivän ajaksi antaa vapauden ja mahdollisuuden toteuttaa villeimmätkin ideat ja unelmat omasta ravintolasta.” –Timo Santala

Alkoholin myynnin ongelmat
Viranomaisten kannalta tapahtumassa on ongelmana se, että alkoholin myynti ilman lupaa ei ole sallittua. Ensimmäisen kerran asiaan puututtiin marraskuussa 2011 Helsingissä järjestetyssä tapahtumassa. Vuoden 2012 ravintolapäivän alla poliisi tiedotti etukäteen, ettei se salli luvatonta alkoholin anniskelua ja se puuttuu siihen sitä havaitessaan.
Ensimmäinen Ravintolapäivä
Ravintolapäivä syntyi helsinkiläisten ystävysten Antti Tuomolan, Olli Sirénin ja Timo Santalan huhtikuussa 2011 keksimästä ideasta. Ensimmäistä Ravintolapäivää vietettiin 21. toukokuuta 2011. Sana tapahtumasta kulki suusta suuhun ja levisi sosiaalisessa mediassa, ja lopulta ravintoloita syntyi liki 40 yhteensä 13 eri paikkakunnalle Suomessa.
Päivän tarkoituksena on pitää hauskaa, jakaa uusia ruokakokemuksia sekä nauttia yhteisestä ympäristöstä porukalla. Tapahtumaa koordinoi joukko vapaaehtoisia yksityishenkilöitä. Ravintoloitsija on itse vastuussa kaikesta ravintolan pitämiseen liittyvästä toiminnasta sekä oman ravintolapäivän onnistumisesta.
Ravintolapäivä perustuu yksittäisten ihmisten oma-aloitteisuuteen ja vapaaehtoisuuteen.
Ravintolapäivien omat sivut löytyvät osoitteesta http://www.restaurantday.org
Sivuilla on enemmän tietoa ravintolapäivästä ja sieltä voi hakea lähellä olevia ravintolapäivien ravintoloita.
Ravintolapäivä-konsepti ja sen taustajoukot ovat saaneet lukuisia tunnustuksia.
Ravintolapäivien sivuston mukaan Varkaudessa on kaksi ravintolaa 21.5.
Ravintola EräHetken ravintoloitsijat Pirjo Koponen ja Jari Tarvus innostuivat ravintolapäivästä omien opiskelujensa ja harrastustensa kautta. Pirjo on opintopavaalla työstään ja opiskelee hevostoimija/luonto-ohjaajaksi.
Luonto-ohjaaja voi toimia erilaisissa luontopalveluissa tuottajana ja ohjaajana. Osaamisalueita ovat luonnontuntemus, erätaidot sekä retkien ja ohjelmapalvelujen järjestäminen.
Jari on myös opintovapaalla pelastuspalvelutyöstään ja opiskelee ravintolakokiksi Kuopiossa.
Molempien harrastuksiin kuuluu luonnossa liikkuminen, joten erähenkinen luonnossa oleva ravintola sopii heille erittäin hyvin.
Ravintola EräHetki haluaa korostaa ravintolassaan luonnonläheisyyttä sekä rauhoittumista luonnon keskellä Kämärin hienoissa maisemissa perheen parissa.
Ravintola on avoinna 21.5 klo 11 – 14
Ravintola EräHetken menu:

  • Koivunmahlajuoma tai luonnonyrttitee
  • Ruisnappi kylmäsavuporolla
  • Loimulohta, voideltuna sitruunavoilla sekä voikukka-perunasalaattia
  • Vaahtokarkkiburger kuusenkerkkäsiirapilla
  • Pannukahvi

EräHetki ravintola sijaitsee Varkauden Urheilukalastajien majalla Kämärillä.
Lähin parkkipaikka on Navitaksen parkkipaikka, josta opasteet ja n. 250 metrin kävely kävelytietä/polkua pitkin majalle. Majalle pääsee hyvin myös liikuntarajoitteiset.
Varkauden toinen ravintolapäivän ravintola ¨Telttakahvila¨ sijaitsee Kipparinpolku 1 -3 as 9:ssä.
Telttakahvilassa tarjolla mm. nakkiperunat, pihviannos ranskalaisilla ja paistetuilla kasviksilla, juustokakkua, marjapiirakkaa, pullaa, macaronsseja, kahvia, limua… Ruuat sekä osa makeista ja suolaisista on gluteenittomia!
Miehillä on nyt hieno tilaisuus viedä vaimo/perhe ulos syömään, joten käyttäkää tilaisuutta hyväksenne ja nauttikaa ravintolapäivän antimista.