Ruoka vaihtuu – palvelu ei

Tutkimusten mukaan asiakas kertoo saamastaan hyvästä palvelusta keskimäärin kolmelle henkilölle, kun taas tyytymätön asiakas kertoo huonosta palvelusta keskimäärin 11 henkilölle.
Hyvän asiakaspalvelun merkitys tuskin jää siis kenellekkään epäselväksi.
Itse arvostan erittäin paljon hyvää ja asiantuntevaa palvelua missä tahansa palvelutilanteessa niin kaupassa kuin ravintolassakin.
Ei se paljoa vaadi, jos tervehditään ja huomioidaan hymyllä kun asiakas astuu ravintolaan tai liikkeeseen. Onneksi se on nykyään jo hyvin luontevaa, mutta valitettavasti vielä tänäkin päivänä saa myös toisenlaista palvelua, missä asiakaspalvelijasta näkee, että on erehtynyt omasta alastaan tai kyllästynyt työhönsä.
Väitänkin, että ravintolantarjoilijan työ on yksi vaikeimmista ja raskaimmista ammateista mitä löytyy. On toimittava perheneuvojana, psykologina, terapeuttina ja kuunneltava asiakkaan ilot ja surut ja samalla tehtävä vielä omat työtkin.
Palvelun merkitys korostuu nykyään entisestään kilpailun kiristyessä.
Ihmiset ovat valveentuneempia kuin ennen ja ravintoloista haetaan yhä enemmän elämyksiä eikä vain pelkkää hyvää ruokaa ja juomaa. Halutaan hyvää ja asiantuntevaa palvelua.
Asiakas otetaan huomioon jo sisääntullessa ja palvellaan hyvin koko ravintolaruokailun ajan hymyä unohtamatta.
Tutkimusten mukaan suomalaiset ravintolapalveluiden kuluttajat arvostavat palvelua – jopa ohi aina kritisoidun hinnan. Tutkimuksen mukaan 35% kyselyyn jätetyistä kommenteista piti sisällään hintaan liittyviä sanoja ja 49% palveluun tai henkilökuntaan liittyviä ilmaisuja.
Suomalaisia on pidetty ravintoloiden suhteen hintakriittisenä kansana, joka ennen jupisi hiljaa itsekseen saamastaan huonosta palvelusta. Mutta näin ei enää ole. Hyvää palvelua osataan arvostaa ja siitä kerrotaan myös muille.
Ja yleensä asioilla on aina kaksi puolta niin myös tässä asiassa.
Olen koko työura-aikani työskennellyt jollain tapaa asiakaspalvelutehtävissä, joten näen palvelutilanteen molemmat puolet.
Ravintolassa työskennellään yleensä kiireessä ja paineen alla, jotta palvelutilanne olisi onnistunut kaikilta osin.
Tässä kohdin kritisoin myös asiakasta.
On muiden asiakkaiden aliarvioimista, jos sanoo tarjoilijalle, että minulla on kiire ja ruuan on tultava nopeasti. Annokset tulevat yleensä siinä järjestyksessä kuin ne keittiöstä tilataan.
Reklamoidaan vasta ruokailun päätteeksi, että annos ei ollut toivotunlainen. Ilmeisesti se on kuitenkin maistunut, jos edessä on tyhjä lautanen.
Tilataan ruoka-annoksia, jotka sisältävät asiakkaalle esim. allergisoivia ruoka-aineita ja pyydetään tekemään samanlainen annos mikä ei sisällä niitä. Annoksesta on helppo jättää pois jotkin lisukkeet, mutta annoksen tekeminen kokonaan niin, että siitä jätetään pois joku jo esim. siihen lisätty mauste vie yleensä kohtuuttomasti aikaa.
Ravintolassa asioidessaan asiakas olettaa automaattisesti, että tarjoilija tulee kysymään tilaukset ja korjaa käytetyt lautaset ja muut astiat pois tarpeen niin vaatiessa ja tästä työstä myös asiakas maksaa.
Mutta entäs sitten kun ns. ravintolassa lukeekin, että astiat palautettava käytön jälkeen siihen varattuun vaunuun!
Itse palautan astiat käytön jälkeen kyseisissä ravintoloissa, joissa kylläkin harvemmin käyn, heti sen jälkeen kun minulta kysytään kassalla, että palautanko astiat itse vai jätänkö ne pöytään, jolloin hinta on edullisempi jos palautan ne itse siihen vaunuun. Ja tarvittaessa pyyhin pöydänkin lähtiessä, jos se huomioidaan hinnassa.
Jos haluatte kokea erinomaista palvelua ja kokea hienon tee hetken, niin suosittelen käyntiä Suomen ainoassa englantilaisessa teehuoneessa Juvalla Vehmaan kartanossa tai lähempänä ruokailuhetkeä eräässä ruokaravintolassa Varkauden Forumissa.
Yhteenvetona voin todeta, että kokemukseni mukaan Varkaudessa saa usein hyvää ja asiantuntevaa palvelua niin ravintoloissa kuin muissakin palvelua tarjoavissa yrityksissä.