130 vuotta liiketaloutta Kuopiossa Minna Canthin hengessä

Arvaa, minkä rakennuksen seinässä ja missä Kuopiossa on tämä kauppakoulun laatta? Ensimmäinen oikein kommentoinut voittaa Savonia-yllätyksen. Kuva: Kaija Sääski

Tänä vuonna Kuopion liiketalouden koulutus juhlistaa 130 vuottaan. Kuopion kauppakoulun ensimmäinen rehtori kuului kulttuurisukuun. Hän oli Kaarlo Kustaa Brofeldt, kirjailija Juhani Ahon veli. Rehtori oli Kuopion lyseon poikia.

Juhani Ahon mukaan veli oli luonteelta vilkas, tulinen ja itsenäinen, jopa itsepäinen. Lukioaikana hän opetti latinaa Minna Canthin tyttärille. Kuopion torilla juoruttiin ystävyyssuhteen kirjailijarouvaan kehittyneen liiankin pitkälle… – kuvailee Lauri Simojoki Kopiksen satavuotishistoriikissa 1887-1987.

Niinpä kulttuuri- ja bisnesnainen Minna Canth vaikuttikin merkittävästi Kuopion liiketalouden koulutuksen syntyyn. Kirjailija-kauppias oli ensimmäisen suomenkielisen kauppakoulun, Kuopion kauppakoulun, johtokunnan aktiivinen jäsen.

Tunnetut savolaiset yrittäjäsuvut kuten Hallmanit, Saastamoiset, Elorannat, Pusat, Raninit, Turuset sekä Kuopion kauppakamari kuuluivat koulun vahvoihin tukijoihin. Jo silloin kulttuuri ja liike-elämä osasivat yhdistää voimansa.

Vuosikymmenten saatossa ”Kopiksen” tehtävänä oli paikata kaupan ja liiketalouden osaamisvajetta: ”Kuopion Kauppakoulun tarkoitus on antaa opetusta sekä tavallisissa konttoritöissä kuin muissa sivistyneelle kauppiaalle tarpeellisissa tieteissä.”

Liiketoimintaosaamisen tarve Suomessa ja etenkin Itä-Suomessa on edelleen suuri. Nykyisin ammattikorkeakoulutasoisesta tradenomikoulutuksesta ja maisteritasoisesta ylemmästä ammattikorkeakoulututkinnosta vastaa Savonia-ammattikorkeakoulu. Toisen asteen merkonomi- ja datanomikoulutuksen toteuttaa Savon ammatti- ja aikuisopisto.

Lähivuosina molemmat oppilaitokset, ja myös niiden liiketalouden koulutukset keskittyvät Kuopion Savilahden kampusalueelle. Itä-Suomen liiketoimintaosaamisen koulutuksen keskittymä on tulevaisuudessakin vahvasti Kuopiossa.

Koulutuksemme pitkä historia velvoittaa varmistamaan, että meiltä valmistuvat ovat sivistyneitä bisnessammattilaisia.

Minna Canthin henki ja ajatukset elävät nykyajassa. ”Kaikkea muuta, kunhan ei vaan nukkuvaa, puolikuollutta elämää”. Sitähän me liiketalouden ja kulttuurialan ammattilaiset elämältämme toivomme.

Kaija Sääski

koulutusvastuujohtaja

Savonia-ammattikorkeakoulu