5G tulee – oletko valmis!

5G vauhdittaa palveluja, teollisuutta ja tuottavuutta. Kuva: Finnet-liitto.

Digitalisaatio on muutosvoima, jota kukaan ei pääse karkuun, halusitpa tai et. Palvelut digitalisoituvat kovalla vauhdilla. Perinteinen tiskillä tapahtuva asiakaspalvelu on kohta legendaa.

5G:n ympärillä kohistaan, eikä suotta. 5G tarkoittaa viidennen sukupolven mobiilitekniikan datayhteyttä. Tätä ennen oli 4G. Ja 6G:täkin jo suunnitellaan.

Mitä hyötyä on 5G:stä? Pääpointti on se, että 5G:n tiedonsiirtonopeus on noin kymmenkertainen entiseen verrattuna.

Nopeudesta hyötyvät ihan tavalliset internetin käyttäjät ja etenkin palveluyritykset ja teollisuus. 5G-tekniikka mahdollistaa IoT:n (Internet of Things) eli esineiden internetin muun muassa itseohjautuviin robottiajoneuvoihin, teollisuusautomaatioon ja terveydenhuollon automaattisiin valvontalaitteisiin sekä virtuaalitodellisuuden kokemisen älypuhelimilla. On arvioitu, että 5G-teknologia voi kasvattaa huimasti eri toimialojen tuottavuutta.

5G vauhdittaa digitalisaatiota myös Pohjois-Savossa. Savonia-ammattikorkeakoulu ja Savon ammattiopisto saivat Pohjois-Savon liiton rahoittaman (EAKR) hankkeen, jolla kehitetään 5G- toimintoja teollisuuteen.

5G:llä vauhtia digitalisaatioon -hankkeen toiminta ja verkostot tukevat vahvasti alueen 5G-osaamista sekä 5G-teknologian hyödyntämistä, vihreää siirtymää ja uusien tuotteiden ja palveluiden kehittämistä. Tämä tehdään yhteistyössä alueen valmistavan teollisuuden ja energia-alan yritysten kanssa.

5G-teknologia tuo yrityksille kilpailuvaltteja: tehokkuutta, valtavan kapasiteetin siirtää dataa edullisesti, mahdollistaa tiedonsiirron luotettavasti ja lähes reaaliaikaisesti. Savonian tki-asiantuntija Aki Happonen korostaa, että reaaliaikaisuus mahdollistaa monia eri tapoja rakentaa räätälöityjä palveluita, joissa hyödynnetään muun muassa tekoälyä.

Uudet teknologiat mahdollistavat useiden eri alojen digitalisaation, tukien näin kestävää kehitystä ja pääsyä ilmastotavoitteisiin.

Savonialle rakentuu parhaillaan Savilahden 5G-testiverkko, jossa yritykset ja yhteisöt voivat testata nykyisten, mutta myös uusien palvelujensa teknistä toimivuutta ja nopeutta. Näin myös parannamme yritystemme tietoisuutta ja osaamista uuden tietoliikennetekniikan sovellusmahdollisuuksista, sen eduista datan keräämisessä ja analysoinnissa sekä löytää uusia teollisuuden sovelluskohteita.

Korkeakoulun oma 5G-testiverkko on muuten harvinaisuus Suomessa.

Kaija Sääski

yrityspalvelujohtaja

Savonia-ammattikorkeakoulu