Aina jotain uutta Kuopion alueen matkailuun!

Hop-On Hop-Off -laiva- ja linja-autokuljetus oli Kuopion matkailun kesähitti. Kuva: Tiina Kuosmanen

”Aina jotain uutta” oli aikoinaan Savonia-ammattikorkeakoulun mainoslause. Sama sopisi mainiosti Kuopion alueen matkaluun. Aina jotain uutta – tarvitaan ympärivuoden, ei vain kesällä.

Menneen kesän uutuushitti oli Hop-On Hop-Off -laiva- ja linja-autokuljetus, joka osoittautui yhdeksi Kuopion kesämatkailun helmeksi. Vihreä-keltaisen sävyissä liikennöinyt Hop On Hop-Off –bussi erottautui virkeästi katukuvassa.

Hittibussissa matkusti kesän ja syysloman aikana noin 4 500 henkilöä eli lähes 10 000 edestakaista matkaa. Reitti ja kohteet olivat monipuoliset huomioiden eri-ikäiset kohderyhmät.

Kuopion torilta, kaupungintalon edestä bussi kuljetti matkalaisia Original Sokos Hotel Puijonsarven kautta satamaan, josta oli helppo jatkaa samalla lipulla Hop-On Hop-Off –laivalla Bellanrantaan ja Rauhalahden matkailukeskukseen. Reitin varrelle osui myös matkailukeskus Saana, ortodoksinen kirkkomuseo Riisa tai Puijo.

Matka ilman ruoka- ja juomanautintoja jää vajaaksi. Valtavasti on tehty työtä savolaisen ruoka- ja nautintokulttuurin kansainvälistämiseksi etenkin European Region of Gastronomy –hankkeissa.

Uusin tunnustus on menestyminen kansainvälisessä ruokaelokuvakilpailussa. Food Film Menu -ruokakilpailun järjestäjä International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism lisää tietousuutta: ruuan, kulttuurin, taiteen ja kestävän matkailun kehittämisen tärkeydestä globaalisti.

Lyhytelokuva Savonia Secret voitti kisan Historialliset ruokareitit ja ruokaperinteet –kategorian. Filmiä voi ihailla, ja nostattaa samalla kotiseutuylpeyttään, mahdollisesti omia juuriaankin tästä linkistä: https://www.youtube.com/watch?v=FJBk3UU_yRU

Kyseessä oli Food Film Menu 2021 -kilpailu, johon osallistui lyhyitä ruokaelokuvia. Idea oli esitellä European Region of Gastronomy -statuksen saaneita ja ehdolla olevia alueita, maita ja niiden kulinaarista perintöä.

Food Secret Menu 2021:ssa oli kahdeksan eri kategoriaa. Asiantunteva elintarvike-, kulttuuri- ja elokuva-alan osaajista koostuva raati valitsi kustakin kategoriasta yhden voittajan. Voittajat muodostavat yhdessä Food Film Menu 2021, joka esitetään eurooppalaisilla elokuvafestivaaleilla.

Elokuva on tuotettu Savonia-ammattikorkeakoulun hallinnoimassa: Savolaisuus on makuasia -hankkeessa.

Savolaisessa kulttuurissamme ja salaisuuksissamme on vielä paljon tuotteistettavaa. Mitä matkailuumme seuraavaksi? Aina jotain uutta!

Kaija Sääski

yrityspalvelujohtaja

Savonia-ammattikorkeakoulu