Ammattikorkeakoulu tarjoaa laatua ja laajat opiskelumahdollisuudet

Yhteishaku korkeakouluihin alkoi tänään 18.3. klo 8. Nyt haetaan ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen suomen- ja ruotsinkieliseen koulutukseen, ja jokunen englanninkielinen koulutuskin on mukana. Tässä kirjoituksessa keskityn ammattikorkeakouluihin.

Yhteishaun lähestymisen huomasi ennen korona-infoaaltoa korkeakoulujen some-viesteistä, kun kukin nosti esille parhaita puoliaan. Sosiaalisesta mediasta saattoi bongata vaikkapa tällaisia eri ammattikorkeakoulujen nostoja:
– ”Kajaanin ammattikorkeakoulussa Suomen tyytyväisimmät opiskelijat” Twitter 26.2.2020
– ”Savoniasta valmistuvat Suomen tyytyväisimmät agrologit” Facebook 26.2.2020
– ”SeAMKissa amk-kentän parhaat oppimisympäristöt…” Twitter 5.3.2020
– ”Tyytyväisimmät tradenomit valmistuvat Lapin AMKista…” Twitter 12.3.2020

Ja niin edelleen. Mainitut tulokset on poimittu kyselystä, johon kaikki Suomen ammattikorkeakouluista valmistuvat vastaavat tutkinnonhakuvaiheessa. Helmikuussa julkistettiin vuoden 2019 tulokset.

Some-viestittely kertoo, että yhteishaun alla panostetaan hakijoiden huomion saamiseen. Mutta se kertoo muustakin. Se, että tuon tyyppisiä viestejä pystyivät lähettämään lähes kaikki ammattikorkeakoulut, todistaa Suomen amk-kentän tasalaatuisuudesta. Valitsipa yhteishaussa minkä tahansa, niin kaikissa saa hyvää opetusta ja kaikissa on hyvä opiskella. Erot korkeakoulujen välillä tuloksissa eivät nimittäin ole järin suuret.

Myös muiden ammattikorkeakoulujen verkkotarjonnasta voi opiskella

Lisäksi on ristiinopiskelu. Se tarkoittaa, että opintoja voi valita myös muiden kuin oman ammattikorkeakoulun tarjonnasta. Jos pääsee opiskelemaan vaikkapa Jyväskylän ammattikorkeakouluun, ympäri vuoden on tarjolla myös muiden amkien verkko-opintoja. Niistä valitsemalla voi laajentaa omaa tutkintoaan tai ehkäpä nopeuttaa opintojaan. Yhden valitsemalla ei siis sulje muita kokonaan pois.

Amk-ristiinopiskelun tarjonta on nähtävissä CampusOnline.fi-sivustolla. Kesän 2020 opintoihin ilmoittautuminen alkoi maanantaina 16.3., ja tarjontaan saattoi tutustua parin viikon ajan ennen ilmoittautumista. Tuona aikana sivustolla oli kymmeniätuhansia käyntikertoja eli hyvää vilinää.

Verkko-opintojen ristiinopiskelu selvästi kiinnostaa opiskelijoita. Voi olla, että lähiopiskelun peruuntuminen tänä keväänä vielä lisää kiinnostusta entisestään, ei pelkästään ensi kesälle vaan pysyvästikin. Poikkeusjärjestelyissä nähdään, miten koulut selviävät etä- ja verkko-opetuksesta. Ammattikorkeakoulut ovat siinä vahvoilla ja putoavat varmasti jaloilleen tässäkin tilanteessa.

Ristiinopiskeltavat verkko-opinnot noudattavat samaa laadukasta linjaa kuin ammattikorkeakoulujen koulutus muutenkin: niiden suunnittelussa ja toteutuksessa ovat käytössä yhteiset laatukriteerit.

Visiona siintää eurooppalainen korkeakoulu

CampusOnlinessä on tarjolla myös englanninkielisiä opintoja. Sivusto on löydetty ulkomailla, sillä kesän 2020 esittelysivuilla oli käyty tutustumassa mm. Hollannista, Ranskasta, Ruotsista ja Itävallasta.

Suomi on osa eurooppalaista korkeakouluyhteisöä. Siihen kuuluu, että kukin maa todentaa korkeakoulutuksensa laadun. Näin eri puolilla Eurooppaa voidaan luottaa toisten tarjoamaan koulutukseen ja lähettää vastuullisesti opiskelijoita esimerkiksi kansainvälisille vaihtojaksoille.

Euroopan Unionissa on meneillään European Universities -ohjelma, johon mm. Savonia-ammattikorkeakoulu jätti hakemuksen helmikuussa. Hakemuskumppanit ovat Espanjasta, Romaniasta, Saksasta ja Liettuasta. Jos hanke menee läpi, sen tuella kehitetään opiskelumahdollisuuksia yli valtiorajojen, myös verkossa. Kansainvälistä yhteistyö kehitetään toki myös ilman hankerahoitusta.

Suomalainen ammattikorkeakoulu antaa siis jo nyt monipuoliset ja tulevaisuudessa entistäkin rajattomammat mahdollisuudet uuden oppimiseen. Onnea matkaan vain kaikille hakijoille!

PS. Tuoretta tietoa opiskelijavalinnoista www.arene.fi-sivuilla.

Marja Kopeli
Jatkuvan oppimisen koordinaattori
Savonia-ammattikorkeakoulu