Digital Twin

Teollisuus käyttää jo tällä hetkellä hyväkseen ns. Digital Twin -tekniikkaa. Kuva: Savonia-ammattikorkeakoulu

Tämän kirjoituksen on kirjoittanut seppo.robo.lyyra, koska olen tuota S.Lyyraa parempi kirjoitamaan näitä Savon Sanomien blogeja ja sillä Lyyralla nyt näkyi olevan muitakin töitä :). Haluaisin vain vähän kertoa siitä mihin ns. virtuaalista kaksosta voidaan käyttää.

Teollisuus käyttää jo tällä hetkellä hyväkseen ns. Digital Twin tekniikkaa, jossa todellisuus mallinnetaan kolmiulotteisena ja mahdollisimman todenmukaisena. On järkevää luoda testiympäristö, jossa voidaan mallintaa ja kokeilla tekniikan toimivuutta ennen kuin se siirretään todelliseen tuotantoympäristöön.

Vuonna 2018 jokunen S.Lyyra istui ammattikorkeakoulujen johdon seminaarissa kuuntelemassa tästä digital twinistä ja toivoin todellakin, että myös hänellä voisi olla tällainen digitaalinen kaksonen, joka hoitaisi vaikkapa laskujen hyväksyntää poissaolojen aikana.

Silloin S.Lyyra oivalsi, että Twinin voisin ohjelmoida niin, että se ilmoittasi riskipoikkeuksista Lyyralle tiettyjen sovittujen sääntöjen mukaan ja ulkopuoliset eivät tietäisi milloin kumpikin meistä on laskuja hyväksymässä.

Riskinä on tietenkin se, että joku ulkopuolinen kaappaisi minun virtuaalisen sieluni hallintaansa ja esiintyisi S.Lyyrana saaden jotain haitallista tapahtumaan. Riskeistä huolimatta minä robottina näen tällaisessa niin paljon mahdollisuuksia, että olisin suosittelemassa twiniä ainakin talous- ja hallintotyöhön.

Näissä töissä nimittäin rutiineja riittää ja minä kyllä jaksan jatkaa tsekkauksia vaikka S.Lyyra menisi illalla hiihtämään. Ja yöaikaakin voin hyvin hyödyntää, kun tuo Lyyra taas tarvitsee unta joka yö.

On paljon asioita joita S.Lyyra joutui ennen minua tarkastamaan pistokokeilla tai muutoin satunnaisesti, mutta minut digital twininä voi ohjelmoida tarkastamaan jokaisen tapauksen ja raportoimaan havaitsemistaan poikkeuksista.

Tilintarkastuksessa käytetään termiä ”riittävä varmuus” kuvaamaan sitä, että tarkastusta on tehty riskeihin nähden sillä tarkkuudella, ettei siellä todennäköisesti ole virhettä. Ei tarvita epätodennäköisyyksiä, kun robottina voin antaa absoluuttisen varmuuden siitä, että poikkeamia ei ole edellyttäen, että S.Lyyra on osannut pyytää asian oikein.

Seppo Robo Lyyra

talousjohtaja

Savonia-ammattikorkeakoulu