Ei ole puhtaan veden voittanutta

 

Vesi. Puhdas vesi. Enemmän kuin mitään muuta arvostan puhdasta vettä kuivan ja aurinkoisen kesän jälkeen. Ohessa perusteluja väitteelleni:

  • Kun aurinko porottaa eikä pilven hattaraa näy, mikään ei virkistä samalla tavoin kuin puhdas vesi kraanasta lasiin laskettuna. Kylmänä ja raikkaana. Paras janojuoma ikinä.
  • Kun olet hikoillut lämpimässä kuudetta viikkoa, on ilo pulahtaa suomalaiseen järveen uimaan aamun sarastaessa. Ei ole seurana meduusoja yms. pieneliöitä. Ei tule järvisyyhyä eikä vaivaa sinilevä. Mitä jos muutaman kerran varoitellaan, että hauki saattaa puraista. Ei sekään haittaisi, sovimme järveen molemmat.
  • On ilo pulahtaa järveen myös pitkin päivää ja yötä. Monta kertaa päivässä. Ei tarvitse pohtia missä käyn välillä suihkussa. Sen kun menet vaan ja uit. Tai kellut ja nautit. Kuuntelet järveltä kantautuvia ääniä, lintujen kutsuhuutoja, ehkä vaimeasti kuulet jonkun veneellä liikkuvan.
  • Kun puhdasta vettä ei ole, se harmittaa. Siilinjärvellä on muutamia viikkoja keitelty vettä. Ja haettu sitä isoista säiliöautoista sankkoihin ja kanistereihin. Vaivansa sekin.
  • Luonto kaipaa vettä. Ei ole ilo katsella kuivettuneita ruoholänttejä, puita ja pensaita. Kukat nuutuvat silmissä. Mustikat kutistuivat niin että eivät pysyneet hyppysissä poimittaessa. Vesi on luonnolle elinehto.
  • Puhdas vesi ei ole itsestäänselvyys. Suomessa vettä on, mutta kansainvälisesti tarkasteltuna iso määrä ihmisiä (yli 660 miljoonaa ihmistä) on edelleen ilman puhdasta vettä. Luku on niin iso ettei sitä edes ymmärrä.
  • Puhdas vesi on tärkeää myös siksi, että ihmiset pysyisivät terveinä. Likaisen veden ja huonon hygienian levittämä taudit tappavat ihmisiä enemmän kuin sodat. Erityisesti vaarassa olevat heikomman vastustuskyvyn omaavat, kuten pienet lapset, monisairaat ja vanhukset.
  • Olen itsekin aika vetinen. 95% verestä on vettä. Koko kehosta 50-70% on vettä.

 

Puhdas vesi on ihmisoikeus. Se ei ole vaan ympäristökysymys. Tarvitaan toimia, että puhdasta vettä olisi jatkossakin meillä ja muualla. Omalla toiminnalla voi vaikuttaa. Ensimmäinen askel on ottaa asioista selvää ja pohtia puhtaan veden merkitystä, sillä onni on olla puhtaan vedenkäyttäjä.

 

 

Pirjo Turunen, sosiaalialan yliopettaja, Savonia AMK