Ei ole sattumaa – Vuoden koulu

Martti Ahtisaaren koulun 6B:n oppilaat alakoulun päättäjäisissä. Kuva: Helena Grönqvist.

Ei ole sattumaa, kun Vuoden koulu -kunniamaininnat tulivat Kuopioon: Savonia-ammattikorkeakoululle ja Martti Ahtisaaren koululle.

On sattumaa, kun Martti Ahtisaaren eli Martin koulussa poikani sai vahvat eväät opintielleen esikoulusta alkaen.

Sattumalta työskentelen Savoniassa. Pääsin nuorena lettipäänä sijaiseksi Kuopion kauppaoppilaitokseen. Heti alkoi ammattikorkeakoulu-uudistuksen luomien Suomeen. Jäin koukkuun ammatilliseen koulutukseen, ja sillä koulutiellä olen edelleen.

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ valitsee vuosittain vuoden koulun, oppilaitoksen tai päiväkodin. Vuoden koulu -tunnustuksen saa esimerkillisesti toimiva yksikkö, jossa oppilaat ja henkilöstö viihtyvät.

Tunnustus on tapa todistaa suomalaisen koulutus- ja kasvatusjärjestelmän korkeaa tasoa ja hyvää, mallikasta työyhteisöä. Vuoden koulu, oppilaitos tai päiväkoti -tunnustusta on jaettu vuodesta 1991.

Vuoden 2020 Vuoden koulu -kilpailun voitti Kosken lukio Varsinais-Suomesta. Martin koulun ja Savonian lisäksi kunniamaininnan sai päiväkoti Hukanpesä Joensuusta. Kyllä Itä-Suomessa osataan kasvattaa ja opettaa.

Savonian kunniamaininnan perusteluissa korostuivat henkilöstön ja opiskelijoiden vaikutusmahdollisuudet. Ammattikorkeakoulussa opinnot etenevät hyvin, ja koulu on myös kansainvälisesti kiinnostava. Henkilöstön ja opiskelijoiden hyvinvointiin on panostettu eri tavoin. Tästä tunnustuksena Savonia sai ensimmäisenä korkeakouluna Suomessa Great Place to Work -sertifikaatin.

Martti Ahtisaaren koulussa rehtori, opettajat ja ohjaajat tekevät työtään täydellä sydämellä. Oppilaiden osaamisen kehittyminen, oppiminen ja sen tukeminen ovat erittäin ammattitaitoista. Koulu on edistyksellinen monipuolisessa ja moniammatillisessa yhteistyössä ja opetuksessa: erityisesti laadukkaassa pedagogisessa osaamisessa.

Martin koulussa on onnistuttu yhdistämään luokkiin erilaiset oppijat, ja heidän tuki on varmistettu. Vuorovaikutus ja viestintä koulun henkilöstön, oppilaiden ja huoltajien/vanhempien kanssa on avointa ja mutkatonta. Kansainvälisyys ja eri kulttuurien oppiminen ovat koulun arkipäivää.

Opettajat ja ohjaajat ovat niin alakoululaisen kuin korkeakouluopiskelijankin tärkein kouluarjen, opiskelun tukipilari.

Heti lomien jälkeen syksyllä kunnissa alkavat vuoden 2021 talousarvioiden suunnittelut. Valtuutetut, panostakaa varhaiskasvatukseen ja kaikkiin kouluasteisiin. Näin taataan parhaat oppimisen eväät Pohjois-Savon lapsille ja nuorille.

Kaija Sääski, koulutusvastuujohtaja

Savonia-ammattikorkeakoulu