Elämän ei tarvitse olla ihmeellistä ollakseen ihmeellistä. Onnea valmistuville!

Kevät on valmistumisten ja siihen liittyvien rohkaisevien sanojen ja ilon aikaa. Tuollaisena elämän taitekohtana kuullut ja sanotut sanat ovat tärkeitä, ja ne voivat jäädä mieleen vuosiksi eteenpäin.

Itse muistan edelleen, miten vuosikymmeniä sitten valmistumiseen liittyvässä tilaisuudessa meitä muistutettiin isoista ja jaloista arvoista – vapaudesta, veljeydestä ja tasa-arvosta – jotka liitettiin humanismin periaatteisiin. Ei lainkaan huonoja sanoja mukaan elämän varrelle.

Olen valinnut tähän kirjoitukseeni otsikosta lähtien muutamia mietelauseita, jotka mielestäni sopivat kevään juhlakauteen ja elämän taitekohtiin.

Tie harhautui metsässä ja minä valitsin sen vähemmän kuljetun ja siksi kaikki on toisin. – Robert Frost –

Ammattikorkeakouluista valmistuu vuosittain noin 30 000 eri alojen ammattilaista ja asiantuntijaa. Jokaisen valmistuvan opiskelupolku on ollut yksilöllinen niin aikatauluiltaan kuin sisällöltään.

Yksi on pitänyt välivuotta, toinen kiihdyttänyt oman ryhmänsä edelle. Tutkintoihin on sisällytetty valinnaisia opintoja, on tehty töitä erilaisissa harjoittelupaikoissa ja kiritty valmiiksi harjoitus- ja projektitöitä eri henkilöiden kanssa. Jokainen ratkaisu on personoinut tutkintoa ja muodostanut ammatillista verkostoa, joka auttaa työelämään siirtymisessä.

Työelämässä oman urapolun yksilölliset valinnat jatkuvat, itse asiassa ne jatkuvat läpi elämän vielä työuran jälkeenkin. Meistä jokainen toimii valintatilanteessa itselleen ominaisella tavalla: valitsenko tutun ja turvallisen vai oudon ja ihmeellisen?

Jos haluat edetä nopeasti, mene yksin. Jos haluat mennä pitkälle, mene yhdessä. – Afrikkalainen sananlasku –

Valmistuminen tutkintoon ei tarkoita, että olisi lopullisesti valmis mihinkään. Meidän itse kunkin urapolut saattavat kääntyä mitä yllättävimpiin suuntiin. Silloin on hyvä muistaa jatkuvan oppimisen periaate ja se, että toisten tekemät ratkaisut eivät välttämättä sovi malliksi itselle.

Reilut kaksi vuotta sitten korona muutti erityisesti päiväopiskelun valinneiden arkea, kun lähiopiskelusta siirryttiin verkkoon. Osa nyt ammattikorkeakoulututkintoon valmistuvista on opiskellut yli puolet opiskeluajasta etänä.

Toivottavasti opintojen alussa muodostunut oma ryhmä ja sen yhteisöllinen pitovoima ovat auttaneet opiskelussa. Ihminen nimittäin tarvitsee toisia ihmisiä ja yhteisöä voidakseen hyvin.

Monilla työpaikoilla tehdään nykyään hybridityötä eli osa työstä tehdään työpaikalla ja osa kotona. Opiskelu lähi- ja etätyöskentelyä yhdistäen voi ollakin siis erittäin hyvä kokemus tulevia työtehtäviä ja työelämää varten. Aina on kuitenkin hyvä muistaa, että innovaatioita ja oivalluksia syntyy eniten, kun päitä lyödään yhteen. Parhaiten kipunoivat eri alojen osaajien törmäykset.

Toivotan paljon tähtiä kaikkien valmistuvien taivaalle. Säkenöikää toisianne!

Marja Kopeli
Koulutusasiantuntija, jatkuva oppiminen
Savonia-ammattikorkeakokoulu