Elämmekö Tähtien sodassa?

Kuva: Savonia-ammattikorkeakoulu / Jaakko Laukkanen

Drone, droidi, Big Data, humanoidirobotti, teleportti, Internet of Things. Mitä ihmettä? Puhutaanko nyt Tähtien sodasta vai muusta Science Fictionista?

Ei lainkaan. Kyseessä on arkipäivää, jota elämme. Huomaamme sitä tai emme. Kyse on esineiden internetistä ja teollisesta internetistä.

Esineiden internetissä kyse on fyysisistä laitteista, jotka pystyvät aistimaan ympäristöään ja viestimään tai toimimaan aistimansa perusteella älykkäästi. Tähän tarvitaan antureita, ohjelmistoja sekä tietoliikenneyhteys, jolloin sensorit, koneet, prosessit ja palvelut tuottavat jatkuvasti tietoa, jota jalostamalla voidaan muun muassa ennakoida ja automatisoida työvaiheita. Näin aiheen määrittää kansainvälinen ICT-alan tutkimus- ja konsultointiyritys Gartner.

Kauppojen kassat ja bonusjärjestelmät keräävät meistä kuluttajista tietoja, joita hyödyntävät juuri sinulle kohdistettuna sähköposti- tai some-mainontana ja markkinointi-iskuina.

Rakennustekniikassa kuopiolainen yritys East Dataconst Oy on luonut liiketoimintansa työmaajärjestelmien kehittämisellä hyödyntäen internetin pilvipalveluja.

Yrityksen kehitysloikka perustuu Internet of Things:n eli IoT:n soveltamiseen rakennustyömaiden, rakennusten ja niiden osien eri vaiheiden analysointiin.

East Dataconst räätälöi työmaajärjestelmät rakennusalan yritysten tarpeisiin sensoritekniikalla. Sillä voidaan mitata esimerkiksi: lämpötilaa, kosteutta, ilmanpainetta ja tärinää. Järjestelmään voidaan liittää eri valmistajien sensoreita ja analysointiin käytettäviä algoritmeja.

Esineiden ja teollisuuden internetin osaajista on pulaa. Niinpä Savonia-ammattikorkeakoulussa alkaa syksyllä 2018 Suomen ensimmäinen insinöörikoulutus, joka keskittyy asian ytimeen. Bachelor of Engineering in Internet of Things -koulutus on kokonaan englanninkielinen, koska Suomi tarvitsee alan osaajia myös eri puolilta maailmaa.

Internet of Things (IoT) on maassamme uusi, mutta kansainvälisesti nopeasti laajentunut koulutus. Pohjois-Savossa ja Savoniassa IoT-koulutuksemme vastaa erityisesti terveydenhuollon teknologian yritysten ja teknologiateollisuuden uusiin osaamistarpeisiin. Koulutuksen pääarkkitehti on yliopettaja Arto Toppinen.

Koulutuksen erityispiirteenä on sensoritekniikan, tiedonsiirtotekniikan ja data-analyysin monipuolinen soveltaminen rakennettaessa ja verkotettaessa erilaisia uusien tekniikoiden mahdollistamia toimintoja ja palveluja.

Kaija Sääski

koulutusvastuujohtaja, Savonia-ammattikorkeakoulu

Kommentit

 • Eino J.

  Onnea SAVONIA IoT!

  ”Esineiden ja teollisuuden internetin osaajista on pulaa. Niinpä Savonia-ammattikorkeakoulussa alkaa syksyllä 2018 Suomen ensimmäinen insinöörikoulutus, joka keskittyy asian ytimeen. …

  ++ Erinomaista, että entinen opinahjoni ja Kuopion yritykset ovat mukana etujoukoissa. Oikein hyvä.

  Muistui mieleeni, että kesällä 1984 kauppakamarin konsultti arvioi kuvaamasi East Dataconst kaltaisen liikeideani ja piti sitä hyvänä …

  • Kaija Sääski

   Hei Eino J,

   Kiitokset palautteestasi ja onnitteluista. Mukava kuulla meiltä Tekusta valmistuneen ajatuksia.

   Etunojassa yritämme olla kaikilla aloilla Savoniassa.

   Liikeideasi on kyllä ollut aikaansa edellä. Hienoa.

   Valoisaa joulunaikaa.

   Ystävällisin terveisin
   Kaija

Kommentointi on suljettu.