Ennen nuoret perustivat rock-yhtyeen, nyt startup yrityksen!

Näin totesi businessenkeli Leena Niemistö Arto Nybergin haastattelussa viime sunnuntaina. Muutenkin startup yritykset ovat olleet mediassa hyvin edustettuina, kiitos pari viikkoa sitten Helsingin Messukeskuksessa järjestetyn Slush-tapahtuman. Euroopan suurin kasvuyritystapahtuma kokosi varovaistenkin arvioiden mukaan yli 15 000 kävijää 120 maasta.

Hieman pienemmässä, mutta sitäkin lämminhenkisemmässä tilaisuudessa hyvästelimme eilen illalla Savonia amk:n yrittäjyystiimin (yTiimin) eri alojen opiskelijat. Puolitoistavuotta kestänyt taival päättyi yhteisen illanviettoon, jossa oli aika muistella hienoja hetkiä eri projektien ja tapahtumien parissa.

Matkuksen kauppakeskuksen joulutunnelmaan virittäminen oli monelle se projekti, jota varmaan muistellaan yhdessä vielä vuosien päästä. Samoin eri tapahtumien järjestämiset, joista suurimpana Up to You-nuoryrittäjyyspäivä esiintyjinä Anne Kukkohovin, Jussi Heikelä ja Tatu Ahonen, jäävät varmaan loppuiäksi tiimiläisten mieleen. Keskustelussa nousi esille myös Parasta Palvelua-kilpailu, jossa nuoret kokivat auttaneensa paikallista liike-elämää ja samalla yrittäjiä testatessaan mm. yritysten asiakaspalvelua.

Mikä on sitten näiden juuri yrittäjyystiimin suorittaneiden opiskelijoiden tulevaisuus? Perustavatko he piankin oman startup yrityksen (parilla onkin jo oma yritys) vai siirtyvätkö he valmistuttuaan toisen työnantajan palvelukseen. Entä löytyisikö porukasta jatkajaa yritykselle, jonka omistaja haluaisi jo luopua firmastaan ja päästä nauttimaan hyvin ansaituista eläkepäivistä pitkän yrittäjätaipaleen jälkeen?

Aktiivinen ja tehokas verkostoituminen, projektityön periaatteiden omaksuminen ja tehokkaan tiimityön sisäistäminen ovat ne osa-alueet, joita kuluneen puolentoistavuoden aikana on treenattu oikeassa liiketoimintaympäristössä oikeiden yritysten ja organisaatioiden kanssa. Se, johtaako se nopeasti vai joskus tulevaisuudessa yrittäjyyteen, jää siis nähtäväksi. Kuitenkin kaikkia näitä tärkeitä osaamisalueita tarvitaan nykyajan liike-elämän eri tehtävissä, työskenteleekö sitten toisen palveluksessa tai itsenäisenä yrittäjänä.

Näin joulun alla jäivät illanvietosta mieleen opiskelijoiden lämpimät ajatukset siitä, miten tiiviissä yhteistyössä toteutettu tiimiaika  on lähentänyt opiskelijoiden ja opettajien välejä. Olen usein todennut ystävilleni, että on etuoikeus saada työskennellä innostuneiden ja idearikkaiden nuorten parissa, jotka ovat sukupolvea, joille yrittäjyys on hyvinkin luonnollinen vaihtoehto. Ja onhan se otsikossa mainittu rock-yhtyeen perustaminenkin mahdollisesti kannattavaa yritystoimintaa, ainakin kun miettii jopa maailmalla menestyneitä suomalaisia bändejä, hevillä tai ilman.

 

Jari-Pekka Jääskeläinen

Liiketoimintaosaamisen lehtori

Savonia-ammattikorkeakoulu