Suomalaisilla korkeakouluilla on meneillään kunnianhimoinen työ. Sitä aloiteltiin pari vuotta sitten, kun korkeakoulut – kaikki Suomen korkeakoulut, sekä yliopistot että ammattikorkeakoulut – kirjoittivat osallistumissopimuksen. Ja hommaa riittää tämän vuosikymmenen loppuun.
Kyseessä on Digivisio 2030.
Digivisio 2030 linkittyy edellisen hallitusohjelman lanseeraamaan jatkuvaan oppimiseen. Työelämä muuttuu hurjaa vauhtia, ja jokaisen pitää jatkuvasti omaksua uusia taitoja. Digivision tavoitteena on, että vuonna 2030 jatkuva oppiminen ja osaamisen täydentäminen ovat luonteva osa yhteiskuntaa ja korkeakoulujen tarjonnasta on helppo löytää itselle sopivat mahdollisuudet.
Luvassa laadukasta ja joustavasti suoritettavaa tarjontaa
Tuota isoa yhteiskunnallista tavoitetta varten Digivisiossa rakennetaan palvelua, joka on ikään kuin jatkuvan oppimisen verkkokauppa. Palvelu julkaistaan näillä näkymin loppuvuodesta 2024 tai alkuvuodesta 2025.
Palvelussa voi etsiä ja joustavasti suorittaa juuri omiin tarpeisiin sopivia opintoja eri korkeakoulujen tarjonnasta ja kehittää osaamistaan esimerkiksi avoimen korkeakoulun kurssien avulla. Tai siellä voi selailla kehittämishankkeiden tuoreinta webinaari-, tapahtuma- ja podcast-tarjontaa ja osallistua tai seurata kiinnostuksen mukaan.
Kaikki tarjonta on laadukasta ja joustavasti suoritettavissa tai itseopiskeltavissa. Sen takaavat yhteisesti sovitut laatukriteerit ja erilaiset oppijat huomioon ottava toteutustapa ja pedagogiikka.
Tekoäly auttaa ihmistä Digivisio-palvelussa
Digivision keskiössä on tavallinen ihminen, niin kuin sinä tai minä tai kuka tahansa naapurin täti tai kolmekymppinen perheenisä. Jokainen meistä on teinivuosien jälkeen jatkuva oppija. Mitä Digivision valmisteilla oleva palvelu meille tarjoaa? Palvelussa oppija
- näkee korkeakoulujen koulutukset ja muun tarjonnan yhdessä paikassa ja voi vertailla niitä keskenään
- tunnistautuu palveluun helposti yhdellä kansallisella identiteetillä
- voi hyödyntää Minun tietoni -palvelua (MyData) määrittämällä sinne toiveitaan ja kiinnostuksen kohteitaan sekä seurata osaamisensa kertymistä
- saa toiveidensa pohjalta tekoälypohjaista ohjausta, joka auttaa löytämään sopivia koulutuksia ja itseopiskeluaineistoja
- voi ilmoittautua koulutuksiin ja maksaa sujuvasti.
Eikö kuulostakin ihan verkkokaupalta?
Tähtäimessä vuosi 2030
Kaikki nuo palvelun osa-alueet eivät välttämättä ole valmiina, kun palvelu lanseerataan reilun vuoden päästä, mutta kuten alussa tuli esille, Digivisiossa tähdätään vuoteen 2030. Tuolloin Digivision tavoitteiden mukaisesti Suomessa on kansainvälisesti arvostettu oppimisen malli ja ekosysteemi, joka hyödyttää koko yhteiskuntaa.
Vuoteen 2030 on aikaa seitsemän vuotta. Vanhassa tarinassa on ensin seitsemän lihavaa vuotta ja niitä seuraa seitsemän laihaa vuotta. En osaa sanoa, ovatko seuraavat vuodet korkeakouluille lihavia vai laihoja, mutta niiden aikana korkeakoulut tekevät kovasti yhdessä työtä jatkuvan oppimisen, suomalaisen korkeakoulutuksen ja koko yhteiskunnan hyväksi Digivisio 2030 -hankkeessa.
Lisätietoja Digivisio 2030
Marja Kopeli
koulutusasiantuntija, Digivision pilottikoordinaattori
Savonia-ammattikorkeakoulu