Esineiden internet on jo täällä

Esineiden internet mullistaa maailmaa. Kuva: Savonia-ammattikorkeakoulu

Tutkimusprofessori Heikki Ailiston mukaan esineiden internet mullistaa maailmaa yhtä paljon kuin sähkön ja tietokoneiden tulo teollisuuteen ja kotitalouksiin. Minulle esineiden internet on ollut käsitteenä kummallinen enkä ole päässyt siihen tarttumaan, mutta nyt muutama kuukausi sitten autoni lähetti minulle tekstiviestin.

Auton ovi oli jäänyt auki ja autoni vaan kysäisi, että jätitkö oven auki tarkoituksella vai vahingossa. Tarkoituksena autollani oli siis selvittää, että laitetaanko ovet lukkoon vai jätetäänkö auki.

Perinteinen esineiden internet lähtee siitä, että kone tai laite voi välittää tietoa ihmiselle. Tästä esimerkkinä on minun kädestä löytyvä sykemittari ja uudempana Savoniankin opetukseen hankkimat älylääkekaapit, jotka tunnistavat lääkkeet, ohjaavat lääkkeenantoa ja osaavat tehdä verkon yli täydennyspyyntöjä.

Myös kiinteistöjen seurannassa esineiden internetin kautta välittämää tietoa hyödynnetään mm. turvallisuuden tai energiasäästön tarpeisiin. Muistaen, että Kyperturvakeskuksen kartoituksissa löytyi tuhansia suojaamattomia kiinteistöautomaatioon liittyviä laitteita, joihin myös rikolliset voivat päästä käsiksi ja ohjata haluamalla tavalla.

Kiinteistöautomaatiolaitteet ovat joutuneet myös palveluestohyökkäysten kohteeeksi, kun kiinteistöautomaatioon tarkoitettuja laitteita on hyödynnetty hyökkäyksessä muita vastaan.

Uudempaa on ajattelu, jossa laite välittää tietoja toiselle laitteelle, joka hyödyntää tietoa ilman ihmistä (machine-to-machine, M2M). Esimerkkinä tästä on jokaisessa esineiden internetiä koskevassa artikkelissa mainittu kodin sähkömittarin etäluku, josta tieto siirtyy suoraan verkkovoimayhtiön sähköiseen laskutusjärjestelmään.

Jos sormilla rupean laskemaan niitä erilaisia asioita, joissa tunnistan esineiden internetin, löydän niitä kymmenen. Uskon muutoksen olevan sellainen, että jo vuonna 2020 näiden mahdollisuuksien laskemiseen eivät enää riitä sormet ja varpaat yhteensä vaan tunnistamme ja myös käytämme esineiden internetiä 100 % enemmän kuin nyt.

Seppo Lyyra

talousjohtaja

Savonia-ammattikorkeakoulu

Kommentit

  • Eino J. (maallikkona)

    Kiitos jälleen, hyvin valaisevasti pohdittu. On hyvä että Savonia on ajan hermolla! Oikein hyvä.

    Joissakin vesivahingoissa / varkauksissa ym. talon ovien lukituksessa tuosta auton automattivalvonnasta olisi hyötyä jokaiselle. Lämmön säätö taitaa meidän talossa jo nyt olla kaukovalvonnassa, joten ehkäpä myös Kuopion energian talojen kaukolämpö siirtyy joskus M2M aikaan, ellei sitä olekin? Tervetuloa älykoneet.

Kommentointi on suljettu.