Estääkö teollisuuden positiivinen vire tuottavuuden kasvun?

Savonia oli mukana Alihankinta 2018 -messuilla opiskelijoista sekä tekniikan, muotoilun ja liiketoiminnan asiantuntijoista koostuvalla ryhmällä.

Suomalainen konepajateollisuus elää nyt korkean kysynnän aikaa. Pörssiyhtiöiden tuloksissa ollaan lähes vuoden 2008 tasolla ja Talouselämä uutisoi metsäteknologiayhtiö Kesla Oyj:n tilauskannan kasvaneen 76 prosenttia verrattuna vuoden takaiseen. Myös Pohjois-Savossa vauhtia riittää: ”Kysyntä ylittää nyt kapasiteetin merkittävästi ja paineet toimitusaikojen nopeuttamiselle ovat kasvaneet entisestään. Komponenttien saatavuus on haastavaa lähiaikoina. Ponsse on kuitenkin pystynyt valmistamaan koneita suunnitelman mukaisesti”, metsäkoneyhtiö Ponsse Oyj:n toimitusjohtaja ja vuoden liikemies Juho Nummela sanoo yhtiön tiedotteessa”.

Samoilla linjoilla on myös SKSGroup-kokonaisuuteen kuuluvan SKS Mekaniikka Oy:n toimitusjohtaja Jouni Kaukonen, joka kolumnissaan kertoo, että monella kone- ja laitevalmistajilla tilauskannat ovat täynnä. Kaukonen on kuitenkin huolestunut suomalaisen koneenrakennuksen tuottavuudesta, johon komponenttien heikko saatavuus vaikuttaa. Tämä todellakin näkyy valmistuksessa kotimaassa ja ilmenee myös suoraan viennissä. Ilman suunnitelmallisuutta sekä tuotannon systemaattista toimintaa ja hallintaa, kasvu ja kehitys ovat lähes mahdotonta.

Tuotannon kiireet eivät suoraan näkyneet valmistavan teollisuuden vuoden kohokohtanakin pidetyssä Alihankinta-messuilla ja kävijää riitti useammalle päivälle. Alihankinta 2018 kokosi 30-juhlavuotisteemallaan Tuottavuus yli 17 000 messuvierasta Tampereelle. Näytteilleasettajia oli tuhat 20 maasta ja myös savolaisuus näkyi hyvin edustettuna.

Iloinen puheensorina ja vanhojen ja uusien tuttujen tapaaminen messuosastoilla ja käytävillä vahvisti yhteistyön voimaa ja verkostoitumisen askeleita. Verkoston kehittäminen edellyttää yhteistyötä ja tämä korostuu myös tuottavuuden kasvun mahdollistamisessa.

Toimivaan ja virtaavaan tuotantoon ei kuulu jatkuva sekasorto ja kaaos eikä puuttuvien komponenttien odottaminen. Yrityksen toiminnassa kiire on usein merkki, että hyvin menee. Kiire ei kuitenkaan kuulu tuotantoon. Valmistuksen toiminta voi olla järjestelmällistä ja rauhallista, vaikka sopivaa kiirettä liiketoiminnassa olisikin.

Toivotaan siis, että positiivinen vire jatkuu suomalaisessa valmistavassa teollisuudessa, mutta ilman tuottavuuden tukahduttamista. Kaikkiin globaaleihin asioihin ei yksittäinen yritys voi vaikuttaa, mutta kehittämällä järkevästi toimintaa, oma positiivinen kiire voi olla muuta kuin säntäilyä omassa tuotannossa.

Jenni Toivanen

TKI-asiantuntija, TkT

Savonia-ammattikorkeakoulu