Haista home asuntokaupassa!

Keväällä Kuopiossa oli myynnissä enemmän asuntoja kuin koskaan, jopa enemmän kuin 90-luvun syvimmässä lamassa.

Ennustan kristallipallostani mullistusta asuntokaupan alalle. Koti on yksi suurimmista yksityisen henkilön hankinnoista elämänsä aikana. Koti ostetaan usein enemmän tunteella kuin järjellä, mutta moni talo ja asunto jää ostamatta jos ostaja oirehtii.

Asuntomarkkinoilla on alkanut liikkua tarkkanenäiset ostajat, joiden tärkein kriteeri asuntokaupassa on puhdas ilma.

Kiinteistövälittäjät ovat helisemässä, sillä potentiaaliset ostajat eivät nykyisin katso enää vain keittiökalusteita ja kylpyhuoneen laattoja, vaan nuuhkivat nurkkia ja valesokkelia, tarkastelevat paineseinän reunoja ja kiipeilevät katolla. Yhä useampi asiakas on altistunut homeelle jossain elämänsä vaiheessa. Kosteusvaurioiden, sisäilmaongelmien ja homeen pelko näkyy ja vaikuttaa yhä voimakkaammin myös asunnon ostotilanteessa.

Kävin itse läpi viime keväänä lähes sata asuntonäyttöä. Olin juuri se hankala asiakas, joka soitteli isännöitsijöille, teki ehdollisen tarjouksen, vaati koeasumista ja purki tarjouksen toisensa jälkeen kun alkoi oirehtia myynnissä olevassa asunnossa. Ongelma ei ole kenenkään yksittäisen myyjän ja välittäjän syy, tämä on Suomen syy. Suomen ”hyvä rakennustapa” on ollut pitkään huono.

Sisäilmaongelma ei ole aina homeongelma. Yhdelle on painovoimainen ilmanvaihto painajainen, toinen oirehtii tehokkaasti ilmastoiduissa taloissa, joku ei kestä puuta ja osa karttaa jo uusiakin materiaaleja. Tilanne ei ole helppo ostajalle, myyjälle eikä välittäjälle. Välittäjä on kuitenkin ainoa, joka tekee tätä työkseen. Valitettavan usein prosessiin joudutaan ottamaan myös lakimies.

Tapasin ostokierroksella ammattitaitoisia välittäjiä, sympaattisia perheitä ja huolestuneita isännöitsijöitä. Harva haluaa pahaa toiselle, mutta kodin haluavat kaikki. Vain muutamassa tilanteessa epäilin, että tarkoitus oli laittaa vahinko kiertämään, mutta pääasiallisesti uskallan kehua savolaisia välittäjiä asiantunteviksi ja vain vähän kieroiksi. Myyntityöstähän tässä kuitenkin on kyse.

Sisäilmaongelma ei yleensä ilmene puolen tunnin näytön aikana. Uskon, että tulevaisuudessa ostajat vaativat yhä tarkempia tietoja kohteen korjaushistoriasta, sisäilman laadusta ja jopa perheen terveydestä. Tässä saattaa piillä uusi liikeidea. Tosin nenäkin kertoo jo paljon, ja siksi suosittelen ottamaan asuntonäyttöön mukaan useamman nenän.

Yhteydenottojen määrän perusteella minulla olisi hieno ura homekoirana.

Ulla Pekkarinen

Liiketoimintaosaamisen lehtori

Savonia-ammattikorkeakoulu

 

Kommentit

 • Mustamies

  Home on ihmeellinen olio, se huomataan usein liian myöhään. Kun home taloon on jo asettunut jo asumaan, niin talon ostaja ei huomaa (eikä insinöörikään) kaikkea, pikkuset basiliskot on monesti (”kuuru-piilosilla) uuden maalipinnankin alla.
  Kun talon-ostaja on muuttanut mukamas terveeseen taloon ja pikkulapset alkaa sairastelemaan, niin monet terveysviranomaiset (jopa lääkäritkin) eivät tunnusta, että pikkulapsi on sairastunut talossa olevan ”homeen” takia.
  Seuraava vaihe on ”Käräjät” talon myyjän kanssa ja sitten se talo vasta maksaakin maltaita !

 • Savonia-ammattikorkeakoulun liiketoimintaosaajat

  Toivottavasti olemme oppineet läksymme ja tulevaisuudessa lapset ja aikuisetkin saisivat asua terveissä kodeissa, tehdä töitä puhtaassa ilmassa ja opiskella homeettomissa kouluissa. T. Ulla

 • Mustamies

  Kuka sitten huolehtii, huoltaa ja pitää rakennuksen ilmanvaihdon kunnossa ja talossa asuvien tarpeen mukaisessa toiminnassa ?
  Niin ettei talo ja sen asukkaat sairastu huonon sisäilman takia ?
  Vaikka kysymyksessä olisi uusi-talo tai perusteellisesti saneerattu vanha-talo.
  Kuitenkin liian usein unohdetaan talon ilmanvaihto, koska ilma on näkymätön joka talon asukas !
  Olen työkennellyt iv-alalla yli 50 vuotta puhdistanut ja huoltanut monen talon iv-järjestelmät, joten kokemusta ja tietoa on vaikka muillekin jakaa.
  Mutta ja kun Mustaltamieheltä puutuu iv-alan teorian paperit, niin minua ei uskota.
  Lisätkää käytännön koulutusta, vain sitä kautta tulee oikeaa tietoa neuvoa ja opastaa talojen ostajia ja myyjijä !

Kommentointi on suljettu.