Helpota ihmisten elämää, ryhdy yrittäjäksi!

”Yrittäjä on ihminen, joka tekee muiden ihmisten elämästä helpompaa. Jos haluat auttaa muita, sinulla on bisnes”. Näin meitä muistutti Sir Richard Branson, joka vieraili eilen jo toistamiseen Nordic Bisnes Forumissa (NBF:ssä).  Hän puhui Helsingin Messukeskuksessa 7500 seminaarivieraalle ja  suoran lähetyksen välityksellä lisäksi ainakin 20 000 kuulijalle eri puolilla Suomea.

Murrosikäisenä yrittäjyydestä kiinnostunut Branson on  67 vuotta kestäneen elämäntaipaleensa aikana ehtinyt perustaa mm. Virgin Records- levy-yhtiön, Virgin Atlantic Airways-lentoyhtiön ja hänellä on myös tulevaisuuteen suuntautuva avaruusturismiyhtiö. Viimeksi hän oli otsikoissa hurrikaani-Irman tehdessä tuhojaan Karibian saarilla, missä hänellä on oma saari , jossa hän on viettänyt suurimman osan ajastaan viimeisimmän 14 vuoden aikana.

Sir Richard painotti erityisesti puheenvuorossaan muiden kanssaihmisten kohtelun tärkeyttä. Hänkin muisti presidentti Trumpia ja korosti että uuden Yhdysvaltain presidentin versio menestyksestä ei ole oikea, eli toisten tölviminen ei ole oikea tapa hoitaa asioita. Menestyjä tänä päivänä on sellainen henkilö, jonka haluat tavata uudestaan.  Kaiken muun lisäksi Branson on perustanut yhdessä muusikko Peter Gabrielin kanssa the Elders-ryhmän, jonka tavoitteena on työskennellä rauhan ja ihmisoikeuksien hyväksi. Ryhmään kuuluu mm. entinen USA:n presidentti Jimmy Carter, YK:n ex- pääsihteeri Kofi Annan ja Suomen presidentti ja Nobelin rauhanpalkinnon saaja Martti Ahtisaari.

Monet menestyneistä yrittäjistä ovat hyväntekijöitä. Bill Gates on säätiönsä kautta luovuttanut omaisuudestaan tähän mennessä jo 53 % tarttuvien tautien torjuntaa kehitysmaissa ja koulutukseen. Myöhemmin hän on luvannut antaa lähes koko omaisuutensa hyväntekeväisyyteen, arvoltaan lähes 86,4 miljardia USD.  Mark Zuckerberg, Facebookin perustaja, puolestaan  hyväntekeväisyyssäätiön tyttärensä syntymän kunniaksi. Säätiölle he lahjoittavat elämänsä aikana 99 % Facebook-osakkeidensa arvosta, joka oli vajaa pari vuotta sitten jo 45 miljardia USD.

 

Monet yrittäjät myös täällä Suomessa ovat sijoittaneet osan varallisuudestaan yleishyödyllisiin kohteisiin, esimerkkinä vaikka Ilkka Herlin, jolle Itämeren pelastaminen on sydämenasia. Myös maakunnassamme on yrittäjiä, jotka haluavat omalla työllään, ideoillaan ja kyvykkyydellään ansaitsemaansa varallisuutta sijoittaa syntymäkuntaansa, kasvattiseuraansa tai muuhun tärkeäksi katsomaansa kohteeseen.

 

Summat eivät yllä edellämainittujen multimiljonäärien luokkaan, mutta osaltaan ne auttavat ja mahdollistavat eri alojen yritysten ja organisaatioiden toiminnan, joka muuten ei olisi mahdollista ainakaan nykyisessä laajuudessa. Muistetaan siis menestyneen yrittäjä Bransonin opetus eli jos haluat auttaa muita, sinulla on bisnes.

 

Jari-Pekka Jääskeläinen

Liiketoimintaosaamisen lehtori

Savonia-ammattikorkeakoulu