Hitsausalako eläkkeelle?

Kuva: Shutterstock.

Suomi tarvitsee nyt piristysruiskeen hitsaavan teollisuuden tueksi. Alan houkuttelevuus ei sävähdytä tällä hetkellä ja osaavasta työvoimasta on pulaa. Tähän on useitakin eri syitä, mutta nyt on alettava toimimaan asian eteen. Suomi on korkean teknologian maa, missä myös hitsaava teollisuus on tänä päivänä jotakin muuta, kuin useimman mielikuvat alasta antavat ymmärtää. Teknologiamuutoksessa Suomi ei tosin ole kärjessä ja varsinkin hitsaavat pk-yritykset ottavat esim. digitalisaation tuomia hyötyjä varovasti käyttöön.

Kun hitsaavan teollisuuden haastava tilanne on jälleen nostettu esille, niin mainittakoon myös juhlauutisia. Suomen Hitsausteknillinen yhdistys (SHY) täyttää tänä vuonna 70-vuotta. Onneksi olkoon SHY:lle ja sen jäsenille! Kaksi viikkoa sitten 24. – 26.4.2019 Helsingin Kalastajatorpalla järjestettiin SHY:n juhlaseminaari, missä paikalle oli kokoontunut SHY:n jäseniä ja muita alasta kiinnostuneita.

Seminaarissa oli esillä ajankohtaisia aiheita uusista teknologiaratkaisuista sekä menestystarinoita hitsauksen alalta. SHY:n jäsenet esittelivät myös foorumi- ja klubitoimintaansa sekä komiteoiden ja paikallisosastojen tapahtumia. Mainittakoon ainakin HRO Suunnittelufoorumi, mikä toimii aktiivisesti LUT-yliopiston johtamana hitsauksen ja hitsattujen rakenteiden yhteisönä ja asiantuntijafoorumina. Muita toimintaa järjestäviä ovat mm. Hitsauksen Laatu -komitea ja IWQ-Hitsauskoordinoijaklubi.

Seminaari ja juhla olivat hyvä verkostoitumistapahtuma, mutta palatakseni juhlatunnelmista takaisin hitsaustekniikan haastavaan tilanteeseen, se näkyi myös juhlaseminaarissa. Tuleva hitsauksen asiantuntijasukupolvi tarvitsee uusia osaajia, myös verkostoitumaan ja jatkamaan kokemuksien vaihtoa muiden kanssa. Suomen hitsaava teollisuuskaan ei näy yhteisissä hitsausalaa yhteen kokoavissa tapahtumissa siinä laajuudessaan kuin olisi mahdollista.

Juhlavuoden kunniaksi ilmestyi kirja, mikä huumorilla totuutta oikoen ja tapauskohtaisesti myös hieman ehkä mutkitellen kertoo vuosien mittaan syntyneistä tilanteista hitsausalalta. Tämä saa ainakin hitsausalaa ymmärtävät hilpeästi hymähtelemään kahvikupin äärellä. Toisaalta, tämä voi olla se hyvin monen mielikuva hitsausalasta vielä tänä päivänäkin.

IWE Eero Nykänen on jo vuosien ajan hauskuuttanut Hitsaustekniikka-lehden lukijoita sarjakuvillaan, jotka nyt on koottu kirjaksi (Heftejä Hietalahdesta 2019).

Hitsausala ei ole joutamassa eläkkeelle ja uskotaan, että uudet teknologiat, niiden kehittäminen ja soveltaminen hitsaavassa teollisuudessa sparraavat Suomen jatkossakin olemaan yksi hitsausalan kärkimaista. Uskotaan myös, että aktiivinen nuorempi sukupolvi ottaa tilanteen haltuun ja jatkaa merkityksellistä työtä hitsausalalla. Osaamista meillä on. Väkilukuun suhteutettuna olemme IIW/EWF-hitsausammattilaisten ja -hitsausasiantuntijoiden kärkimaa.

Jenni Toivanen

Tutkimuspäällikkö, TkT, IWE, Savonia