Huipputuote – koulutusvienti

Kuva: Savonia-ammattikorkeakoulu

Suomen korkealaatuinen koulutusjärjestelmä luo ihailua ympäri maailmaa. Koulutus on monella mittarilla maailman kärjessä. Koulutusosaaminen toimii yhtenä maabrändinä ja siitä halutaan ottaa kaikki irti: koulutusvientinä.

Korkeakoulut ovat rakentaneet tai ovat rakentamassa koulutuksen vientiin erilaisia strategioita. Tuotteistamisessa nousee esille, mistä näkökulmasta koulutusta viedään ulkomaille.

Onko koulutustason nostamisesta? Haetaanko lisäeuroja? Ollaanko humaaneja ja halutaan olla kehittämässä kehitysmaita? Viedäänkö tutkinnonosia vai toimintamalleja esimerkiksi pedagogisia menetelmiä?

Koulutuksen viennistä on Savoniassakin hyvä kokemuksia. Iso kysymys on, mistä etsitään ja löydetään oikea markkinarako. Esimerkiksi kansainvälisyyskasvatuksessa helposti tulee mieleen opiskelijavaihdot tai työkomennukset ulkomaille eli maasta pois.

Sekin ihme on nähty, että pariisilaisesta yliopistosta, Paris Sudista tuli useana vuotena Savoniaan nuoria ihmisiä opiskelemaan kulttuurienvälistä viestintää. Vaikka Ranska on monikulttuurinen yhteiskunta, näiden aineiden opetus ei ole siellä kovinkaan yleistä.

Välttämättä kyse ei ole nappikaupasta. Saudi-Arabia osti koulutusta viiden miljoonan euron edestä. Vauras maa lähetti 117 opettaja, jotka tutustuvat suomalaisen peruskoulun opetusmenetelmiin Turussa, Tampereella, Joensuussa ja Espoossa. Suurin osa opettajista otti perheensä mukaan, joten todellinen joukko oli yli 400 osallistujaa.

Suomi on pieni maa. Maamme väestöstä on vain 0.07 prosenttia maailman väestöstä. Koulutuksessa olemme kuitenkin mahtimaa. Meillä on käsissä siis loistava tuote.

Markkinointi on mukavaa, mutta rahat tulevat myynnistä. Myynti on taitolaji – osaammeko tehokkaasti myydä koulutustamme?

Jouni Vornanen

tiedottaja, Savonia-ammattikorkeakoulu

Kommentit

  • Taas väärä valinta

    Juu ehdottomasti kannattaa myydä tietotaito Suomen yhdestä tärkeimmästä kilpailukyvystä kilpailijoille? Kyllä se vähän aikaa lämmittää mutta sitten tulee kunnon vilu.

    • Jouni Vornanen

      Kyllä tässä valtiovaltakin on tosissaan. Opetushallitus vauhdittaa koulutusvientiä kasvuohjelman avulla. Maakuntakierrokset alkoivat Kuopiosta tämän lokakuun alussa.

Kommentointi on suljettu.