Hyppää sähköpyörän ja tekoälyn kyytiin tänään, koska pääset nykyistä pidemmälle entistä nopeammin

Henkilö, jolla kännykkä kädessä, näytön päällä tekoälyhahmo kysyy Hi! How can I help you?

 

Tervetuloa tutustumaan kahteen teknologiseen innovaatioon, sähköpyörään ja tekoälyyn, jotka voivat parantaa elämääsi merkittävästi. Molempien teknologioiden käyttö on viime vuosina lisääntynyt ja eritoten tekoälystä puhutaan tällä hetkellä paljon.

Teknologialla nopeutta ja tehokkuutta arkeen

Sekä sähköpyörän että tekoälyn käyttö auttaa ihmistä saavuttamaan tavoitteensa nopeammin ja tehokkaammin. Aloitetaan polkupyöräilyyn liittyvästä arkisesta tilanteesta, joka saattaa kuulostaa tutulta. Nitkutat perinteisellä pyörälläsi mäkeä ylös, pää punaisena ja selkä märkänä, kun sinut ohittaa lähes valonnopeudella selkä suorassa polkeva sähköpyöräilijä. Polkemista helpottavan sähkömoottorin avulla sähköpyöräilijä pääsee aiempaa pidemmällä ja entistä nopeammin (UKK-instituutti 2022).

Tämä samainen hämmästyksen tunne saattaa tulla tutuksi, myös tekoälyn kanssa. Ihmiset, jotka valjastavat tekoälyn henkilökohtaiseksi apurikseen, tulevat toimimaan totuttua nopeammin ja tehokkaammin.

Tekoälyn käyttö arkipäiväistyy

Tekoälykehitys on vähintään yhtä merkittävä ilmiö kuin aikoinaan internetin julkaisu, ja sen käyttö on arkipäiväistymässä. Russell & Norvig (2021) määrittelevät tekoälyn teknologiaksi, jonka avulla tietokoneet voivat suorittaa tehtäviä, jotka vaativat tyypillisesti ihmisen kaltaista älykkyyttä, kuten puheen tai kuvien tunnistamista, päätösten tekemistä ja ongelmien ratkaisemista.

Kyse ei ole enää science fictionista, vaan tekoäly on saapunut kaikkien saataville. Erityisen merkittävänä tekoälykehityksen voimannäytteenä toimii marraskuun lopulla julkaistu ChatGPT kielimalli. ChatGPT on OpenAI yrityksen kehittämä internetissä toimiva chattibotti, joka vastaa käyttäjänsä kaikkiin kysymyksiin päätä huimaavalla tarkkuudella. Kyseisen kielimallin käyttäminen on ilmaista ja helppokäyttöistä, joten kuka tahansa voi sitä hyödyntää.

Suosittelenkin kaikkia testaamaan ChatGPT kielimallin mahdollisuuksia ja rajoitteita osoitteessa: https://chat.openai.com/chat Voit aloittaa, vaikka kysymällä, että ”Kuinka voisit minua auttaa”, josta keskustelunne lähtee käyntiin.

Ihminen tekee ja teknologia avustaa

Sekä sähköpyörää että tekoälyä hyödyntäessään ihminen tekee lopulta itse työn ja teknologian roolina on toimia avustajana. Ihmisen ja teknologian yhteistyön lopputulos on enemmän kuin osiensa summa. Esimerkiksi omassa perheessäni sähköpyörän hankkimisen seurauksena olemme pystyneet luopumaan toisesta autostamme, arkiliikunta on merkittävästi lisääntynyt ja hyvinvointi on parantunut.

Samoin tekoälyä hyödyntämällä ihmisen on mahdollista saada tuloksia, jotka olisivat muuten mahdottomia, koska tekoäly pystyy suorittamaan monimutkaisiakin tehtäviä nopeasti ja tarkasti, oppimaan ja sopeutumaan uusiin tilanteisiin.

Globaali näkökulma teknologian hyötyihin

Molemmat teknologiat omaavat potentiaalia parantaa elämäämme myös globaalilla tasolla. Tekoälyä voidaan hyödyntää ilmaston lämpenemisen kriisin ratkaisemisessa, kun taas sähköpyöräily voi auttaa vähentämään fossiilisten polttoaineiden käyttöä ja siten auttaa ilmaston lämpenemisen ehkäisyssä.

Rohkeasti kohti parempaa tulevaisuutta

Tämän kirjoituksen tarkoituksena oli rohkaista sinua ottamaan nämä teknologiat rohkeasti käyttöön, koska ne voivat parantaa elämääsi merkittävästi. Joten, mitä vielä odotat? Hyppää sähköpyörän kyytiin ja pyydä virtuaalista tekoäly avustajaasi soittamaan suosikkikappaleesi.

On aika hurauttaa tulevaisuuteen, joka on nykyisyyttä parempi!

Mikko Myllymäki
Lehtori, terveysala
Savonia-ammattikorkeakoulu