Hyvät hyrinät

KuPS 14C-juniorit hiovat taktiikkaa ja nostattavat tiimihenkeä. Kuva: Saija Nivamo.

Draft-liikeideakilpailussa oli ennätysmäärä osallistujia. Mistä tämä kertoo?

Maailman huippujoukkueiden juniorityö näkyy vuosien jälkeen voittoina liigatasoilla, EM-, MM- ja olympiakisoissakin. Ja myös huikeina yksilöiden uratarinoina.

Samasta juniorityöstä on kyse Draft-liikeideakilpailussa, joka järjestetään itäsuomalaisena yhteistyönä Savonia-ammattikorkeakoulun, Itä-Suomen yliopiston, Savon ammattiopiston, Karelia-ammattikorkeakoulun ja Riverian kanssa. Kilpailu on tarkoitettu kaikille näiden oppilaitosten opiskelijoille, alumneille sekä henkilöstölle.

Tarvitaan määrää eli massaa. Uusia liikeideoita ja innovaatioaihioita tulee olla satoja, joista muutamat jalostuvat menestyviksi yrityksiksi. Jos ei ole määrää, ei synny laatuakaan. Samaa pätee missä tahansa lajissa, jopa jalkapallossa.

Alkukesän haku Pohjois-Savossa tuotti tänä vuonna ennätykselliset 23 ideaa. Näistä 17 tiimiä esitteli ideansa Business Center Pohjois-Savon asiantuntijoista ja yhteistyökumppaneista kootulle raadille.

Korona-aika näkyi innovaatioissa: jopa reilu puolet tiimeistä esitteli raadille verkkopalvelu- tai muun sähköisen sovellusidean.

Suurimman Draft-rahoituksen sai Invested Group Oy pelillistetyllä osakesijoittamisen sovelluksellaan. Tiimi oli mukana kilpailussa jo toista kertaa ja täydensi näin ensimmäisen kierroksen 1000 euron pottia 3000 eurolla.

Ensimmäisen kierroksen 1000 euron rahoituksen sai viisi tiimiä, joista kaksi, metallialaan liittyvä Team Appolan idea sekä Team Feeladon mentorointikonsepti verkkosovelluksillaan.

Jatkorahoitus myönnettiin yhdelle tiimille. Team Unaku sai rahoitusta neuropsykiatrisen valmennuksen kehittämiseen. Virtuaalisten ideoiden rinnalla raati vakuuttui myös jätteiden käsittelyn laitteesta ja puun polttoon liittyvästä Noetonista. Lisäksi neljälle tradenomitaustaiselle tiimille myönnettiin Kuopion Tradenomiopiskelijoiden stipendirahaston stipendi.

Nyt on hyvät hyrinät ja Pohjois-Savossa yrittäjyys- ja innovaatio-osaajien yhteistyö pelittää. Tämä näkyy varmasti myös uusissa liikeideoissa.

Business Center Pohjois-Savo, Savon Yrittäjät, Kuopion alueen kauppakamari, Kuopion Starup Hub, Crazy Town, Tahko Ski Lift Pitch, Hiihtokoulu, KPY Novapolis, Genelec:n innovaatiolaboratorio – kaikkien näiden ja monen muun toimijan yhteistyö muuttaa kulttuuriamme, jossa idearikkaus ja yrittäjyyshenkisyys ovat ylpeydenaihe, eikä enää taivaanrannanmaalarin leima.

Nyt annetaan luovien ideoiden virrata kesälomalla. Ideat on luotu syksyllä jalostettaviksi.

Lisätietoja: www.draftprogram.com ja www.bcpohjois-savo.fi

Kaija Sääski

yrityspalvelujohtaja

Savonia-ammattikorkeakoulu

Business Center Pohjois-Savo

 

Business Center Pohjois-Savo: Pohjois-Savon kasvun ja elinvoimaisuuden varmistaminen yrittäjyys- ja innovaatioympäristöä kehittämällä -hanke. Rahoittajat: Etelä-Savon ely-keskus (ESR) ja Pohjois-Savon liitto (EAKR).