Ideanikkarista tuli myyntitykki

Onnistunut myyntipuhe on usean eri elementin summa. Kuvituskuva: Adobe Stock.

Yllättäen syntyy lyhyt impulssi, sykäys, joka herättää huomiomme. Pysähdymme ja päämme päälle syttyy kirkkaana loistava hehkulamppu, kuten kuuluisalle Pelle Pelottomalle konsanaan. Saimme uuden idean!

Idea voi muodostua aivan yllättäen keskellä arkea havaittuamme jonkin ongelman tai tarpeen. Ihminen on kehittynyt tuhansien vuosien aikana luontaisilta ominaisuuksiltaan taitavaksi luomaan siihen ratkaisun. Se on geneettisessä perimässämme. Idean muodostuminen voi pohjautua myös omaan osaamiseemme ja sieltä kumpuavaan tietotaitoon.

On tärkeää muistaa, että idea on vasta jonkin uuden lähtölaskenta, josta kehitysprosessi vasta käynnistyy. Pelkästään karkealla idealla ei ole arvoa kuin lähinnä sen keksijälle itselleen. Lihaa luiden ympärille alkaa muodostua, kun ideaa aletaan suunnittelemaan tarkemmin tiedonhankinnan ja konkretian kautta.

Tärkeää on määritellä selkeäksi kuvaukseksi ongelma sekä keksitty ratkaisu ja kuinka tämä on toteutettavissa. Kohderyhmälähtöinen ajattelu on kaiken ytimessä, koska lopulta sieltä syntyvät myös onnistunut käytettävyys ja liiketoiminnan mahdollisuudet. Pelle Pelottoman on ymmärrettävä ohittaa omat tunteensa idean suhteen ja osattava katsoa kokonaisuutta loppukäyttäjän silmin. On olemassa rakastumisen vaara, joka sokaisee kehittäjän ongelmakohtien näkemiseltä.

On kyseessä sitten liikeidea, tuoteinnovaatio tai työyhteisöä kehittävä toimintamalli, täytyy idea aina myydä, jotta siitä tulee totta. Sama pätee myös eri alojen suunnittelutehtävissä toimiville henkilöille, jotka esittelevät uusia konsepteja asiakkailleen. Se, kuinka hyvin pitchaat eli myyt ideasi, vakuuttaa yleisön idean toimivuudesta.

Pitchaus on klassista hissipuhetta pidempi presentaatio, jonka tarkoituksena on myydä esitetty idea yleisölle muutamassa minuutissa. Käsite on yleistynyt Suomessa startup-kulttuurin myötä. Onnistunut kokonaisuus ei välttämättä nojaa pelkkään uutuusarvoon ja lavakarismaan, vaan kokonaisuuden tulee olla selkeä, laadukkaan visuaalinen sekä innostavan vuorovaikutteinen yleisön suuntaan. Tärkeää on, että idean ydin esitetään ymmärrettävästi ja mielenkiintoisesti. Esittäjän tulee näyttää innostuksensa ja seisoa aidosti asiansa takana. Tämä sitouttaa yleisön kuuntelemaan ja rakentaa uskottavuutta.

Laadukkaan pitchauksen runko rakentuu usein portaittain draamankaaren tavoin. Selkeiden ja rauhallisten alkuesittelyjen jälkeen tulisi yleisölle tarjoilla jokin koukku, joka herättää mielenkiinnon. Tämän jälkeen luodaan kokonaiskuva aidosta ongelmasta tai tarpeesta, jotka vaativat korjausta. Seuraavaksi on aika esittää ratkaisu ja perustella sen ainutlaatuisuus sekä kuvata tarkoin kenelle se on tarkoitettu ja kuinka idea toteutetaan. Kun tärkein on hoidettu, esityksen loppu viimeistelee kokonaisuutta kuvaten markkinoita, liiketoimintamahdollisuuksia sekä rakentaa kokonaiskuvan suunnitelman aikaikkunasta. Tärkeää on myös se, millaisella viimeisellä iskulla kokonaisuus päätetään.

Aihe on ajankohtainen. Viime viikolla allekirjoittanut sai olla mukana todistamassa taidokkaita pitchauksia sekä innovatiivisia liikeideoita Tahkolla järjestetyssä Tahko Ski Lift Pitch -verkostoitumistapahtumassa. Tunnelma oli mitä mainioin luoden uutta ajattelua, kohtaamisia sekä yhteiskehittämisen henkeä alueellisen rakentamisen tueksi. Suuri kiitos kaikille ja nähdään taas ensi vuonna!

Jaakko Laukkanen

TKI-asiantuntija

Savonia-ammattikorkeakoulu