Iloiset insinöörit 75 vuotta

Iloiset opettajat Irene Hyrkstedt ja Olli Sankilampi kouluttavat insinöörejä. Kuva: Kaija Sääski

Kuopion Insinöörit juhlistivat 75-vuotissynttäreitään muutama viikko sitten.

Insinöörit ovat tunnettuja iloisista ja toiminnallisista juhlistaan. Vuosikymmeniä sitten Yleisen insinööriyhdistyksen Kuopion alaosaston pikkujouluissa ohjelma oli monipuolinen: veikkaus rahapanoksin seitsemän kilpailulajin tuloksista.

Lajit olivat: jousiammunta imukuppinuolilla, munajuoksu lusikka-pingispallo-menetelmällä, naulanlyönti silmät sidottuina ja vapaa käsi selän takana, kädenvääntö oikealla ja vasemmalla kädellä, markanheitto kalossiin, langassa roikkuvan pullansyönti tuolilla seisten ja kädet selän takana, viestinjuoksu yhdellä jalalla.

Yhdistys teki myös muita tärkeitä tehtäviä: 14.6.1950 oli kalakukon tarkastus, josta tietenkin laadittiin tarkastuspöytäkirja, jossa todettiin: ”Kalakukossa ei havaittu teknillisiä vikoja ja vaippalevyn sisäpinta todettiin olevan vapaa syöpymisistä.”

Kuopion Insinöörit ovat insinöörien asialla paikallisesti, siksi Kuopion Insinöörit ry. on tärkeä yhteistyökumppani myös Savonialle.

Ammattikorkeakoulut saivat huhtikuun alussa rahankeräysoikeuden. Annankin tässä hyvän vinkin insinööreille ja heidän johtamilleen yrityksille. Rahoittamalla paikallisen ammattikorkeakoulun tekniikan koulutusta, voimme vielä nopeammin suunnata koulutustamme muuttuvan teknologian ja paikallisten yritysten tarpeisiin.

Insinöörit muistelevat mielellään entistä opinahjoaan, Tekua ja sen opettajia. Tetra-Tekutraditioita -kirjan mukaan:

Legendaarinen talonrakennuksen opettaja Yrjö Vänttinen opasti oppilasta, joka koki saaneensa huonon arvosanan. Yrjö totesi: ”Ei viitonen huono numero ole. Kun jaat tietomääräsi viidellä, se on huomattavasti enemmän kuin sillä, jonka tietomäärä jaetaan hänen saamallaan kympillä.”

Tarinan mukaan Yrjöllä oli talonrakennuskokeessa vain yksi lyhyt kysymys: Kerro kaikki mitä tiedät. Yrjö oli todennut kokeen korjausurakan jälkeen: ”Ei ne paljon tietäneet.”

Yrjön tytär on kuopiolaisille tuttu ja taidokas arkkitehti, ex-kansanedustaja Riitta Korhonen.

Eräänä maanantaiaamuna lehtori selaili päiväkirjaa ja huomasi, että lauantain viimeiset tunnit oli jätetty sinne merkitsemättä. Lehtori kysyi: ”Jaha, mitäs ainetta teillä olikaan viimeksi lauantai-iltana? Epäröivä ääni luokasta vastasi: ”Taisi olla katajanmarjaa.”

Kaija Sääski

koulutusvastuujohtaja

Savonia-ammattikorkeakoulu