Kyllä Islanti opettaa!

Uskollinen fani kuva: Dan Mullan

Usein käytetty sanonta ”kyllä Siperia opettaa” voisi viime päivien tapahtumien valossa vääntyä paremminkin muotoon ” kyllä Islanti opettaa”. Satujen saari, jossa tulivuoriakin on melkeinpä enemmän kuin asukkaita, on paistatellut maailman keskipisteenä jalkapallon EM-kisojen menestyksensä ansiosta.

Viimeksi maa kukisti toisen saarivaltion, jalkapallon emämaan Englannin. Brexit taisi jäädä briteiltä unohduksiin ainakin vähäksi aikaa siinä tunnemyrskyssä, jossa kaikki vähänkin jalkapalloilua seuraavat Englannin kannattajat armottomasti ruoskivat niin pelaajia kuin valmentajaakin. Toisaalta Islannin joukkueen tarina saattaa jatkua vielä seuraavankin koitoksen jälkeen, sillä raamikkaat viikingit pistävät lujille myös isäntämaan Ranskan futaajat, jolloin ollaankin jo lähellä mitalipelejä.

Mitä sitten voisimme oppia ja omaksua omaan työhön ja yrittämiseen saarelaisten toiminnasta ja erityisesti asenteesta? Resurssien ollessa rajalliset on valittava selkeä ja yksinkertainen tapa toimia ja tehdä asioita. Asetettu päämäärä on pidettävä aina kirkkaana mielessä. Noudatettava päivästä toiseen valittua taktiikkaa ja toimittava ryhmänä, epäitsekkäästi yhteisen päämäärän eteen töitä tehden. Uskottava omaan peli-/liikeideaan, joka jossakin vaiheessa kantaa hedelmää ja tuo tulosta.

Kannattajien tuki ja kannustus on myös hyvin tärkeää. Viimeisten tietojen mukaan 99,8 % kaikista islantilaisista seurasi ottelua joko paikan päällä Ranskassa, eri katsomoissa Islannissa tai ainakin tv:n välityksellä. Osansa on varmaan jo maailmanmaineeseen nousseella urheiluselostajalla, jonka rinnalla meidän Höyry Häyrisemme ja Mertarannan Anterokin ovat rauhallisia, tasatahtisen puheenparren käyttäjiä.

Esimerkin voima on usein ollut tärkeä ja rohkaiseva niin urheilussa kuin työelämässäkin. Uskallan väittää, että Islannin joukkueen menestys ei pelkästään innosta pienen maamme jalkapallopiirejä uskomaan mahdolliseen menestykseen tulevaisuudessa. Se kannustaa ja motivoi suomalaisia monella muullakin elämän alalla; huolimatta sijainnistamme ja maamme asukasluvusta me voimme pärjätä monin eri tavoin isompiemme joukossa. Kiitos Islanti opeista ja menestystä loppupeleissä!

Jari-Pekka Perttison

Liiketoimintaosaamisen lehtori

Savonia-amk