Jännevirran silta – aikamoinen revohka

Kuvassa: Jännenvirran siltatyömaalla Janne Huttunen, Sami Pekkarinen ja Mika Vehviläinen Savonian Rakennuslaboratoriosta.Kuvat: Savon XPress.

Jännevirran siltatyömaa on näkemisen arvoinen. Työmaata kannattaa käydä katsomassa, vaikka ei olisikaan menossa Riistavedelle tai Joensuun suuntaan. Mökkimatkani Pelonniemelle on entistä mielenkiintoisempi, koska sillan rakennusalue kolmen kilometrin matkalta muuttuu jatkuvasti. Sillasta tulee uljas.

Jo 1930-luvulla Jännevirtaan vaadittiin siltaa. Kuopion läänin maaherra Gustaf Ingatius vauhditti hanketta kirjoittamalla sillan tarpeesta kulkulaitosministeriölle. Sillan rakentaminen alkoi vuonna 1938, mutta talvisota keskeytti työmaan. Urakka jatkui vasta vuonna 1947, silta avattiin talviliikenteelle joulukuussa 1950 ja muulle liikenteelle elokuussa 1951.

Uudella sillalla on pituutta noin 600 metriä ja urakkahinta liki 27 miljoonaan euroa. Sillan kansi viilettää noin 30 metrin korkeudessa. Urakoitsijana toimii Kreaten Oy ja betonintoimittajana Lujabetoni Oy. Silta valmistuu kesällä 2018.

Suomessa on paljastunut yllättävän paljon murheellisia puutteita betonirakentamisessa, niissä on ilmennyt pahoja laatuongelmia. Päivänvaloon tulleet lujuuspulmat ovat yllättäneet alan yritykset kuin valvovat viranomaisetkin.

Savonia testaa Jännevirran siltatyömaan betoninäytteet. Rakennuslaboratoriossamme testataan sillan työnaikaiset betonin puristuslujuuden testaukset, määräysten vaatimassa laajuudessaan. Siltahanke on kokoluokassaan suurin Pohjois-Savossa. Testattava kokonaistestauskappalemäärä on noin 500 kappaletta.

Voin luvata: testien mukaan silta ei sorru.

Kaija Sääski

koulutusvastuujohtaja, Savonia-ammattikorkeakoulu

Kommentit

  • Opiskelija

    No, jos opistotien labrassa on testattu niin en kyllä ensimmäisenä olis ajamassa yli.

    • Kaija Sääski

      Savonian Rakennuslaboratorio on Opistotien kampuksella, joten siellä testataan. Älä huoli, testien taso on korkea: Rakennuslaboratoriomme on FINASin akkreditoima testauslaboratorio T301. Kriteerit ovat tosi tiukat.

Kommentointi on suljettu.