Jatkuva oppiminen – mitä se on?

Se on jokainen päivä. Joka päivä ihmettelet, oivallat. Jokaisen päivänä kiinnität huomiosi erilaisiin asioihin. Täydennät aiempia tietojasi uusilla näkökulmilla. Arvotat asioita vähän toisin. Muodostat uudenlaisen käsityksen vanhoista kokonaisuuksista. Näkökulmat saavat erilaisia merkityksiä mielessäsi.

Se on uteliaisuutta. Kun haluat ottaa selvää. Ymmärtää enemmän ja syvemmin.

Jatkuva oppiminen ei edellytä tietoista opiskelua. Opiskelu kyllä täydentää tietovarastojasi ja vahvistaa tunnettasi ammattilaisuudesta ja asiantuntijuudesta.

Osaamisen vahvistumisen kokemuksesi muuttaa käsitystäsi itsestäsi. Se tuo varmuutta työhösi ja pystyt perustelemaan oman paikkasi osaavassa ryhmässä ja yhteisösi jäsenenä.

Kun uuden omaksuminen on oman elämäsi kannalta tärkeää, se vie sinua kohti jotain tavoittelemisen arvoista, syntyy motivaatio ja oivaltamisen halu. Kun tunteet heräävät, tapahtuu oppimista.

Jatkuva oppiminen on niin paljon enemmän kuin muodollista opiskelua. Nonformaali oppiminen ja oivallukset, joita syntyy kun haastat itsesi uuden äärelle, sivupoluille.

Oppiminen onkin elämänkokemusta. Omien rajojen kokeilua ja venyttämistä. Kun olet epävarma, tai huomaat epäonnistuvasi etkö tahdokin löytää uudet keinot päästäksesi tavoitteeseesi? Jotta voit nauttia onnistumisen riemusta. Ja silloin, silloinkin olet oppinut jotain lisää.

Miten tämä tehdään näkyväksi osana opiskelua?  Miten koulumaailma ja työelämä oppii tunnistamaan ja tunnustamaan erilaisen opitun kertymisen ja kunkin oppijan ja työntekijän vahvuudet, ellei niistä ole todistusta tai arvosanaa? Tämä on keskeinen kehittämisen alue jatkuvassa oppimisessa sekä osana opintojen että työelämän kehittämistä.

Mitä haluat seuraavaksi ihmetellä, oivaltaa, oppia? Miten sen teet? Kenen kanssa menet? Miksi? Mitkä ovat tavoitteesi? Kuinka onnistut? Mistä huomaat, että saavutit jotain? Ja miten juhlistat saavutuksiasi, miten palkitset itseäsi?

Kun nyt oivallat, ettei oppiminen olekaan vaikeaa, ehkä rohkaistut myös opiskelemaan. Usein teemme itsellemme korkeita kynnyksiä aloittaa. Turhaan. Aloita jostain, vaikka yksittäisellä opintojaksolla. Vaihtoehtoja löytyy. Huomaat, että pärjäät. Ja siitä onkin sitten helppo jatkaa.

 

Marjo Heikkinen

Jatkuvan oppimisen kehittämispäällikkö, ikuinen ihmettelijä

Savonia ammattikorkeakoulu