Joko olet käynyt tällä sillalla?

Jos kenellä on asiaa isolle kirkolle, kannattaa käydä Helsingin uudessa keskustakirjastossa Oodissa. Minä kävin siellä sovitussa palaverissa ja ihastuin.

Oodi sijaitsee ihan Helsingin keskustassa Eduskuntataloa vastapäätä, ja esimerkiksi rautatieasemalta on helppo poiketa käydessä. Monet ovat poikenneetkin. Oodi avautui itsenäisyyspäiväksi 2018, ja kuukaudessa siellä on käynyt 300 000 vierailijaa, mikä tarkoittaa keskimäärin 10 000 kävijää päivässä. Talo on auki joka päivä, ja siitä näyttää tulevan helsinkiläisten uusi olohuone, niin kuin toivottiinkin.

Oodi on rakenteeltaan teräsrunkoinen silta. Ensimmäinen kerros on sillan alla, toinen kerros sillan rakenteissa ja kolmas kerros sillan päällä. Eri kerrokset ovat ilmeeltään erilaisia. Ensimmäisessä kerroksessa on muun muassa tapahtumille muuntuvaa aulatilaa, infopisteitä, kahvila ja elokuvateatteri. Yleisvaikutelma on avara. Sillan alla oleminen näkyy katon laskeutumisena kahdella sivulla maan tasoon.

Toisessa kerroksessa on studio- ja ryhmätiloja, joita voi maksutta varata käyttöönsä. Suunnittelupalaverimme oli sovittu ryhmätilaan. Tilassa oli lasiseinät, ja koko ajan virtasi käytävillä väkeä katselemassa paikkoja. Toisen kerroksen sijoittuminen sillan rakenteisiin näkyy; osaa tiloista halkovat puulla päällystetyt teräspalkit. Toisessa kerroksessa on myös verstastiloja: siellä on 3D-tulostimia, ompelukoneita ja keittiö, ja siellä voi esimerkiksi painaa kangasta.

Kirjat ovat kolmannessa kerroksessa. Siellä ollaan kuin pilvessä: on vaaleaa ja kaarevaa. Kirjahyllyissä ei ole takaseiniä, joten niiden läpi näkee. Läpinäkyvyys antaa keveän ja valoisan vaikutelman. Lasiseinän läpi Kansalaistorin yli näkyy Eduskuntatalo. Eduskuntatalon portaiden ylätasanne on samalla tasolla kuin Oodin kolmannen kerroksen kahvilan terassi. Suomalaiselle päättäjien ja kansalaisten oleskelutilan oleminen samalla tasolla symboloi demokratiaa.

On hieno oivallus arkkitehdiltä rakentaa kirjasto sillaksi. Kirjasto on avoin julkinen tila. Se johtaa kansalaiset tiedon ja sivistyksen lähteille ja rohkaisee kansalaiskeskusteluun. Kirjastot ovat jo aikoja muuttuneet kirjakokoelmista monella tapaa kansalaisia palveleviksi paikoiksi. Kansainvälisesti on olemassa trendi, jossa kirjastoihin rakennetaan myös makerspace-tiloja, ja Oodi on tällä tiellä.

Samaan aikaan kun Oodi-keskustakirjasto pullistelee kävijöitä, Helsingin tuore kauppakeskus potee kävijäpulaa. Ilmiö kertonee muutoksesta siinä, mihin ihmiset haluavat käyttää vapaa-aikaansa. Enää ei ehkä kiinnosta niin paljon notkua kauppakeskuksissa, joissa keskeinen elementti on myyminen ja ostaminen. Ympäristötietoisuus kasvaa nuorten keskuudessa, ja kuluttaminen menettää kiinnostavuuttaan. Tämän ilmiön soisi etenevän ja laajenevan entisestään.

Kävin viikonloppuna myös nykyisen kotikaupunkini Kuopion kaupunginkirjastossa. Rakennus on valmistunut 1967, ja on edelleen soiva peli. Oodi-vierailun jälkeen huomaan kuitenkin katselevani sitä uudesta vinkkelistä.

”Astukaamme huikeammin, päivä joutuu!” Näin sanoo Tuomas Jukola Aleksis Kiven Seitsemässä veljeksessä, kun pojat Toukolan poikien kanssa käydyn tappeluksen jälkeen jatkavat matkaansa lukkarin luo kouluun. Samoin haluan minä kannustaa kaikkia käymään kirjastoissa, hyödyntämään niiden monipuolisia mahdollisuuksia. Kirjastot avaavat siltoja tiedon ja mielikuvituksen maailmoihin.

Marja Kopeli

koulutusvastuusuunnittelija

Savonia-ammattikorkeakoulu

Kommentit

  • Leena Raveikko

    ja paras jäi mainitsematta. Oodissa on keskustan parhaat ilmaiset vessat. Kannattaa tutustua!

Kommentointi on suljettu.