Joulupukin jalanjäljissä – koronaliitto

Koronaliitto-keskustelu Pyhän Nikolaoksen katedraalissa 14.12.2020. Yrittäjä Marianna Kauhanen (vas.), maakuntajohtaja Marko Korhonen, yrityspalvelujohtaja Kaija Sääski, pastori Harri Peiponen, kansanedustaja Sari Essayah, yrittäjä Johanna Elola. Kuva: Savon Yrittäjät / Heikki Rissanen

Savon Yrittäjät yhdisti voimansa kirkon kanssa koronakeväänä, ja näin syntyi koronaliitto: yrittäjät ja kirkko puhuvat yrittäjyydestä. Hyvä yhdisti voimansa pahaa vastaan.

Alkuviikosta 14.12. yrittäjyydestä ja koronan kurimuksesta keskusteltiin Pyhän Nikolaoksen katedraalissa eli Kuopion ortodoksisessa kirkossa. Paikka oli mitä oivallisin juuri joulukuun keskusteluun. Onhan Pyhä Nikolaos joulupukin edeltäjä kirkollisessa maailmassa.

Aikoinaan nykyisen Turkin alueella syntynyt Nikolaos toimi 300-luvun alussa Myrran kaupungin piispana. Pyhä Nikolaos ihmeidentekijä on tunnetuimpia pyhiä.

Pyhä Nikolaos on muun muassa merenkävijöiden, kalastajien, asianajajien, apteekkarien, oikeusmurhien uhrien sekä monien maiden ja kaupunkien suojeluspyhimys.

Erityisesti Pyhän Nikolaos on tunnettu lasten ja perheitten suojelijana, niinpä hän on nykyisen punanuttuisen joulupukin edelläkävijä.

Joulupukin englanninkielinen nimi, Santa Claus viittaa vahvasti pyhään Nikolaokseen, St. Nicholas. Pyhän Nikolaoksen juhlaan kuuluu lahjojen antaminen, ja sitä vietetään Suomessa samana päivänä kuin maamme itsenäisyyspäivää, 6.12., joka on tärkein lahja Suomelle.

Yrittäjien ortodoksisen kirkon keskustelu järjestettiin Savonia-ammattikorkeakoulun ja Business Centerin yhteistyönä. Keskustelun juonsi taidokkaasti toimittajataustainen pastori, isä Harri Peiponen.

Teemasta huolimatta kaikkien näkemykset varkautelaisen yrittäjän Johanna Elolan, rautavaaralaisen yrittäjän Marianna Kauhasen, maakuntajohtaja Marko Korhosen, kansanedustaja, puolueen puheenjohtaja (KD) Sari Essayahn ja myös omat fiilikseni tulevasta olivat toiveikkaan positiiviset.

Ennen korostettiin, miten pärjätään elämässä, nyt korostuu Suomessa selviäminen.

Pääset seuraamaan keskustelua tästä linkistä: https://www.youtube.com/watch?v=6l403zg3b5U

Keskustelussa nousi pienyrittäjien huoli, miten ennättää ja jaksaa kehittää uutta, kun oma aika perheen ja läheisten ohella on rajallinen. Koronaliittomaisen ponnistuksen kehitti Savonia viime kesälle.

Noin 25 pohjoissavolaista pk-yritystä ja noin 50 korkeakouluopiskelijaa yhdistivät voimansa Summer Boostissa, jonka rahoitti ELY-keskus. Idea syntyi haasteellisesta koronakriisitilanteesta: opiskelijoiden harjoittelu- ja kesätyöpaikkojen saamiseen ongelmasta.

Summer Boostiin lähteneiden yritysten avainhenkilöt osallistuivat opiskelijatiimien työskentelyyn ja ohjaukseen. Näin heidän oli mahdollista tarkastella oman liiketoimintansa tulevaisuuden näkymiä ja luoda uusia, raikkaita ajatuksia alalle valmistuvien opiskelijoiden kanssa. Näin tiivistyi luontevasti yritysten ja korkeakoulun yhteistyö.

Kaija Sääski

yrityspalvelujohtaja, Savonia

johtaja, Business Center Pohjois-Savo