Kaikki valehtelevat – myös jouluna

Harvoin olen ollut näin innoissani kirjan lukemisesta. Latasin kännykkääni äänikirjan, ja tuttavani vinkkaamana ruuvasin lukunopeuden 1.75 kertaiseksi. Ensimmäisessä luvussa piti keskittyä ihan tosissaan, olihan kirja englanniksi ja vieläpä raskasta asiaa. Sen jälkeen kuitenkin korva tottui ja alun haparointi muuttui innostukseksi.

Jäin itse asiassa äänikirjaan niin koukkuun, että käytin koiraa lenkillä lumipyryssä, vaikka olisikin ollut lasten vuoro. Viikon iltalenkeillä tuli kirja kuunneltua, kun sain rutistettua 8 tunnin kirjan alle 5 tuntiin. Nopealla matematiikalla saan vuodessa luettua (eli kuunneltua) 50 kirjaa, ilman että minun pitäisi raivata aikaa muulta tekemiseltä. Mitä kaikkea tulenkaan oppimaan vuonna 2018!

Mitä kuuntelemani kirja sitten käsitteli? Kirjan nimi ”Everybody lies” kuvaa sisältöä erittäin hyvin. Ihmiset sanovat yhtä mutta tekevät toista. Markkinointialan ihmisenä oli hyvin silmiä avaavaa kuunnella paljon puhutun big datan ja kaikkialla läsnä olevan Googlen kautta saatuja tulkintoja ihmismielestä. Kun ihminen laittaa someen hashtageja #ihanamies #onnellisestiyhdessä, saatetaan samalta tietokoneelta tehdä samana iltana Google-hakuja joissa haetaan uutta kumppania tai keinoja selvittää pettääkö aviomies.

Rikoksiin, rotuihin ja rakkauselämään liittyvät hakumäärät ja –termit Googlessa olivat niin uskomattomia, että niitä en uskalla tässä juurikaan avata. Kaukaisessa tulevaisuudessa kenties cyberpoliisit ehkäisevät rikoksia ihmisten nettikäyttäytymisen perusteella, mutta vielä olemme siitä kaukana. Tämä siitä huolimatta, että jälkikäteen on löydetty useita tapauksia joissa rikos olisi ollut selkeästi nähtävillä tekijän Google-hauista jo hyvissä ajoin ennen tekoa.

Mutta emmehän me joulun alla halua rikoksia ajatella. Tai valehtelemista. Eilen olin vaimon kanssa kaupungilla, juoksimme kelloa vastaan ja tarkastelimme neljän lapsen toivelistoja toivoen että suurin osa lahjoista olisi jo ostettuna. Kotiin palasimme muina miehinä, iloisina siitä että ”isi ja äiti oli päässyt treffeille”. Nelivuotiaaseen selitys meni täydestä, isommat tytöt hieman ihmettelivät miksi auton lattialla oli mäkkärin tyhjä take away –kassi. Täytyy myöntää, että tämäkin lumivalkoinen valhe olisi selvinnyt Google-hakujeni historiasta.

#mistälöytyylegolaskettelukeskus #eimemissääntreffeilläoltu #hyvääjouluakaikille

Petteri Alanko
Viestintäpäällikkö
Savonia-ammattikorkeakoulu

Kommentit

  • Kaunis

    Hei, Merry Christmas! Rakastan seksiä. Minun yhteyshenkilöni täällä http://v.ht/sVVM Hauskaa tiedossa!

Kommentointi on suljettu.