”Kaikki virtaa, mikään ei pysy paikallaan”

Nerokkaat ideat syntyvät kuitenkin silloin, kun katsellaan järven tyyntä pintaa, tuijotetaan autuaana kattoon tai muuten vain hullutellaan. Kuva: Jouni Vornanen

Vain muutos on pysyvää, sanotaan. Jo antiikin filosofi Herakleitos (noin 535-475 eaa.) ajatteli, ettei aineellisessa todellisuudessa voi olla mikään pysyvää. Hänelle kaikki oli liikkeessä, kuten hänen tunnetuimmassa aforismissa todetaan: kaikki virtaa, mikään ei pysy paikallaan.

Aikojen saatossa tavat muuttuvat. Aristoteles kuvaa Nikomakhoksenetiissa, että kyky kävellä hitaasti on suurisieluisen merkki. Tänä päivänä menestyjän brändi on alituinen kiire. Luovuuden tutkijat jättäisivät aikaa ideoinnille, mutta tehokkuutta vaativa työelämä ei unelmointia kaipaa.

Laiskuudella on perinteisesti nähty olevan pahan juuret. Jos on loppoaikaa, kaiken maailman mieliteot ottavat vallan. Piikojen ja renkien luovuutta ei aina katsottu hyvällä, seurauksista puhumattakaan. Laiskuuteen kutoutuu monia sananparsia, kuten: ei makaavan kissan suuhun hiiriä tule.

Nerokkaat ideat syntyvät kuitenkin silloin, kun katsellaan järven tyyntä pintaa, nautitaan pitkistä tauoista tai tuijotetaan autuaana kattoon. Työnsankari ei ole keksinyt kaukosäädintä, robotti-imuria tai leipäkonetta.

Monet tavat ovat syntyneet jonkun tyhjäntoimittajan päähänpistosta, jota on matkittu ja ihailtu pitkin Eurooppaa. Esimerkiksi keskiajalla ritarit laittoivat naisen kulkemaan edellä siltä varalta, jos nurkan takana sattui vaanimaan katala murhaaja. Liekö suomalainen vastine ollut tähän ”naiset edellä vaikka heikoille jäille”.

Muutos lähtee usein tarpeesta ja parhaimmillaan kestää aikaa hyvin. Onhan meillä suomalaisia keksintöjä kuten astiankuivauskaappi, äitiys- ja lastenneuvolajärjestelmä tai ilmainen kouluruokailu. Menestystarina on myös Afrikan tähti –peli, jota on myyty miljoonia kappaleita.

Nykyisin muutoksissa on sankaritarinoita. Suosittuja aiheita ovat muun muassa laihdutus- ja elämäntapamuutokset. Media on kirjoittanut paljon, kuinka kaupankassasta noustaan pääministeriksi. Tarinat antavat voimaa ja toivoa jostakin paremmasta.

Kuten sanottua, vain muutos on pysyvää ja jokainen meistä on oma aikansa lapsi. Muutoksen kauppamiehet uskottelevat, että maailma muuttuu ennennäkemättömällä vauhdilla, vaikka muutoksen voima oli huomattavasti rajumpaa, kun keksittiin auto tai puhelin, puhumattakaan suurista vallankumouksista tai kahdesta maailmansodasta.

Jouni Vornanen, tiedottaja, Savonia-ammattikorkeakoulu