Kansainväliset osaajat yrityksen voimavarana

Esimerkiksi alueen yritykset ovat käyttäneet liiketalouden kansainvälisten harjoittelijoiden osaamista eri tavoin. Kuva: Savonia-ammattikorkeakoulu

Maailma kansainvälistyy ja kutistuu hurjaa vauhtia. Ihmiset ja kielet sekoittuvat sulassa sovussa. Markkinoita pitäisi laajentaa vauhtimyllyssä. Moni yrittäjä miettii kuumeisesti, mistä saada ihmisiä, jotka lähtevät valloittamaan maita ja mantuja.

Väestönkehitys on yksi pullonkaula eli miten opiskelijat saadaan pidettyä kalakukkokaupungissa. Koulukaupungin vetovoima lepää työn ohella palveluissa ja tapahtumissa. Esimerkiksi Savonia-ammattikorkeakoulun lukuvuosi ja 30-juhlavuosi polkaistiin käyntiin Kuopion torilla lukemattomista hiteistään tunnetun Teflon Brothersin tahdissa.

Tuhansien opiskelijoiden torin valloitus oli sinänsä värikäs näky ja yhteisöllisyys oli käsin kosketeltavaa. Ei ihme, että Kuopio on pärjännyt erinomaisesti erilaisissa kaupungin vetovoimaa ja mainetta niittävissä kyselyissä.

Suuri haaste kuitenkin on, miten kotimaiset ja ulkomaalaiset opiskelijat saadaan pysymään kaupungissa ja osataanko heitä hyödyntää tarpeeksi. Kansainväliset opiskelijat ovatkin vielä vähän käytetty resurssi suomalaisen elinkeinon kehittämisessä ja kansainvälisen kasvun potentiaalina.

Esimerkiksi alueen yritykset ovat hyödyntäneet liiketalouden kansainvälisten harjoittelijoiden osaamista eri tavoin. Usein yritykset hyödyntävät opiskelijan oman kulttuurin ja kielen osaamisessa. Liiketalouden opiskelija pystyy tekemään vaikkapa markkinatutkimuksen omassa maassaan. Näistäkin on hyviä kokemuksia.

Onneksi ratkaisumallejakin löytyy. Esimerkiksi KAVA-koulutus oli osa Karelia– ja Savonia-ammattikorkeakoulujen sekä Itä-Suomen yliopiston yhteistä MOKOMA-monipaikkainen valmennus asiantuntijatehtäviin korkeasti koulutetuille maahanmuuttajille ‑hanketta.

Koulutuksessa korkeakoulutetut, suomea jo osaavat osallistujat syvensivät kielitaitoaan suhteessa asiantuntijatyön vaatimuksiin. Koulutus tuki siis työelämään siirtymisen sujuvuutta.

Suomessa on paljon korkeakoulutettuja eri aloilta valmistuneita kansainvälisiä osaajia, jotka hyvästä koulutuksesta huolimatta eivät työllisty. Hankkeen tarkoituksena oli tarjota työperusteisen maahanmuuton kasvattamiseen työkaluja.

Jouni Vornanen

tiedottaja, Savonia-ammattikorkeakoulu