Kateuden siemeniä joka tuutista, kerran vuodessa!

Vuoden yksi kohokohdista juhlapyhien ohella on tämä päivä, marraskuun ensimmäinen. Siltä se ainakin tuntui ajaessa lumipyryssä aamuvarhaisella kohti Joensuuta, sillä heti aamun ensimmäisissä uutislähetyksissä kerrottiin, että klo 8.00 saadaan ensimmäiset tiedot viime vuoden verotuksesta. Sivulauseessa taidettiin mainita jotain Mosulin ihmiskilvistä ja uusista paljastuksista USA:n presidenttikisassa.

Kun sitten työpäivän päätteeksi alkoi kotimatka hieman paremmassa säässä, ensimmäisenä sain kuulla radiosta, että eniten ansaitsevaan tuloluokkaan kuului Joensuussa pari autoliikkeen omistajasukua, varaosaketjun omistajat sekä kuuluisa kauppamies ja taiteen keräilijä. Kotona olikin jo aika taas päivittää maamme raharikkaat ja alueuutisissa kuulla, miten Savossa metsäkoneiden valmistus luo varallisuutta koko veljessarjalle.

Näin jatkettiin kaikissa uutislähetyksissä ja sitten olikin jo aika A-studion ja pörssin entisen toimitusjohtajan, Asko Schreyn vuoro. Halu työllistää, halu vaurastua ja halu tehdä jotain megalomaanista! Näin entinen Helsingin pörssin toimitusjohtaja kuvaili haastattelussa yrittämisen motiiveja. Potkut saatuaan hän on luonut yrittäjänä menestyksekkään uran, jonka yhtenä osoituksena on se, että hän maksoi viime vuoden tuloistaan veroina 5 milj. €. Yrittäjän vapautta 80 h viikossa, kuten hän totesi kysyttäessä työajan pituudesta. Schrey myös painotti puheenvuorossaan sitä, että nykyaikana jokaisen tulisi miettiä omaa markkina-arvoaan työmarkkinoilla.

Tärkeän päivän kruunasi Armanin isännöimä lähetys, jossa yksi vierailijoista oli Sami Hedberg ja taas päästiin asiaan. Maamme eturivin koomikkoihin lukeutuva Sami sai selitellä suuria tulojaan. Olivatko ne peräisin 365 Stand Up -kiertueelta vai peräti Luokkakokous 2 suorituksesta? Paljon oli työtä tehty, keskimäärin 13 tuntisia päiviä, joten sekin tuli selväksi!

Kello olikin jo 23.00, mutta vielä sattui silmiin  Nokian hallituksen puheenjohtajan Risto Siilasmaan aamuinen tv-haastattelu, jossa hän puhui yrittäjyyden puolesta. Yrittäjyys on muotia, eikä enää se viimeinen vaihtoehto, hän totesi. Erityisesti hän piti tärkeänä nuorten asenteen muuttumista suotuisammaksi yrittäjyyttä kohtaan. Merkittävä osa mm. yliopisto-opiskelijoista kokee, että heistä voisi tulla yrittäjiä. Vastaavasti kun hän oli opiskellut teknillisessä korkeakoulussa, yrittäjää pidettiin henkilönä, joka oli epäonnistunut saamaan oikeita töitä. Hänen mielestä yrittäjyyskulttuurin nousu on hienointa, mitä Suomessa on tapahtunut 20 vuoteen! Ja mikä parasta, nyt haastattelussa ei keskusteltu Suomen suurituloisimmista ja heidän maksamistaan veroista.

 

 

Jari-Pekka Jääskeläinen

Liiketoimintaosaamisen lehtori

Savonia-ammattikorkeakoulu