Kesä täynnä mahdollisuuksia

Kuva: Savonia-ammattikorkeakoulu

Tilastokeskuksen mukaan heinäkuu on suosituin lomakuukausi ja tänäkin vuonna lähes kolmannes suomalaisista oli silloin vähintään yhden viikon lomalla. Kesäaikana yrityksissä näkyy usein joukko uusia kasvoja ja aika näyttäytyy poikkeavana muuhun ajankohtaan verrattuna. Kesälomat ja kesätyöntekijät muuttavat jonkin verran ns. normaaleja rutiineja eikä tämä välttämättä ole ollenkaan huono asia.

Elinkeinoelämän keskusliiton tavoitteessa kesätyöpaikkojen määrä on tälle vuodelle 100 000. Ennusteessa määrä on pienempi, n. 90 000, mikä on kuitenkin suurempi kuin viime vuonna, jolloin kesätyöpaikkojen määrä romahti aiemmasta. Suurin syy oli koronan tuomat haasteet toiminnassa. Toivottavasti suunta on kasvava ja jatkossakin kesätyöpaikkoja on tarjolla ja toisaalta taas yritykset saisivat riittävästi kesätyöntekijöitä.

Kesätyö on monelle nuorelle tärkeä ammattiin kasvun ja oppimisen paikka sekä askeleet työelämään. Palvelualat ovat suurin kesätyöpaikkojen tarjoaja. Jopa kaksi kolmasosaa kesätyöpaikoista tulee sieltä, kaupan ala tästäkin suurin. Teollisuuden aloilla teknologiateollisuus on merkittävin kesätyöpaikkojen tarjoaja. Teknologiateollisuus, kemianteollisuus ja metsäteollisuus ovat aiemmin arvioineet, että tarjoavat tänä vuonna n. 22 000 kesätyöpaikkaa.

Kesätyöntekijät ovat tärkeä osa yritysten toiminnan sujuvuutta lomajaksolla, mutta myös ”sijoitus tulevaan”. Tänä päivänä osaajapula on ilmeistä ja kesätyöt ovat mahdollisuus kasvattaa uusia osaajia yritykseen sekä myös oppia uutta. Tilastokeskuksen mukaan kesäkuussa nuoria oli työllisenä enemmän kuin viime vuonna.

Kuva: Savonia-ammattikorkeakoulu

Elinkeinoelämän keskusliitto toivoo, että myös kansainvälisille opiskelijoille tarjottaisiin urapolkumahdollisuuksia, mikä toisi kansainvälistä ajattelua ja osaamista vientihankkeisiin. Tämä on tärkeä ja hyvä mahdollisuus sitouttaa kansainvälistä osaamista yritykseen ja kehittää toimintaa. Tässäkin kesätyöt voi olla hyvä startti molemmin puolin.

Uudet oppimispolut ja mahdollisuudet opiskella joustavasti aikaan katsomatta, tuovat myös yrityksille uudenlaista mahdollisuutta hyödyntää uutta osaamista tarjoamalla esimerkiksi harjoittelu- ja opinnäytetyöpaikkoja ympäri vuoden. On tärkeää, että uusille osaajille löytyy mahdollisuus harjoitella ja oppia asioita työelämässä. Tämä on ennen kaikkea hyvä mahdollisuus molemmille, opiskelijoille sekä yrityksille. Uudet raikkaat ajatukset tuovat vipinää työpaikalle ja oppimista tapahtuu moneen suuntaan.

Jenni Toivanen, jatkuvan oppimisen johtaja

Savonia-ammattikorkeakoulu