Keskikesän juhla – Juhannus

Kuva: Salla Seppänen

Juhannus on suomalaisten kesän kohokohta. Siihen kulminoituu pitkän ja pimeän talven ajan ollut odotus auringosta ja valosta. Parasta varmaan onkin juhannuksen odotus. Juhannuksen sääennusteita tehdään jo kesäkuun alusta saakka. Sataako vettä, voidaankohan polttaa kokko.

Kustaa Vilkunan vuotuinen ajantieto kertoo, että juhannus on ääntämismuoto Johannes nimestä. Lounais-Suomessa juhannusta kutsutaan minttumaariaksi tai mettumariaksi, joka on ollut vanhastaan kukkien ja tuoreiden lehvien juhla.  Juhannuksena kesä on kauneimmillaan ja ”päivä on kirkas ja pitkä”, kuten Vilkuna kirjassaan kuvaa.

Juhannuksen perinnettä ovat juhannustaiat, jotka liittyivät erityisesti puolison löytämiseen. Juhannusyönä tehtiin lemmentaikoja. Juhannuskokolta palatessa ”naimakuntoiset ja -haluiset” tytöt vierittelivät itseään alastomina poikatalon ruispellossa, niin että yökaste tarttui ihoon. Uskottiin, että tämä sai lemmen nousemaa poikiin ja kohdistuisi ruispellossa piehtaroineeseen tyttöön. Juhannusyönä tyynyn alle laitettiin joko neliapila tai yhdeksällä heinällä sidottu kukkaseppele, ja silloin oli mahdollista nähdä tuleva puoliso. Myös juhannusyönä keskiyön aikaan tehty kuristus alastomana lähteeseen mahdollisti sen, että näki tulevan puolisonsa kuvastuksen.

Aika harva meistä taitaa enää tehdä juhannustaikoja puolison löytämiseksi. Tinder ja muut nettideitit ovat käytössä ympärivuoden, ja puoliso on yhden klikkauksen päässä.

Vaikka monista juhannuksen perinteistä on luovuttu, niin juhannuskokko on säilynyt. Kokko poltettiin alun perin karkottamaan pahoja henkiä, mutta kokolla on ollut myös vahva yhteisöllinen merkitys. Perheet, suvut, yhteisöt tai seurueet rakensivat ja polttivat juhannuskokon yhdessä. 2000- luvun Suomessa juhannuskokot palavat huvikeskuksissa ja juhannusfestareilla. Niillä on edelleenkin tärkeä yhteisöllinen merkitys. Kokon polttaminen ja sen äärelle pysähtyminen on juhannuksen tunnelman luoja. Kiireettömyys, hetkessä eläminen ja toisen ihmisen huomioiminen tekevät juhannuksesta meille erityisen juhlan.

Lempeää ja leppoisaa juhannusta!

Salla Seppänen

koulutusvastuujohtaja

Savonia-ammattikorkeakoulu