Kolme kiloa unta, kiitos!

Uni on uusi terveystrendi. Silkkiset silmälaput eivät vielä takaa kauniita unia.

Esikoiseni nukkui koko lapsuuden vain neljä tuntia vuorokaudessa. Tuoreena äitinä yritin pakottaa pirteän lapsen unille, sillä kaikki kauhistelivat nukkumatonta lastani. Voi toki olla, että kauhistelivat vain minua. Näytin samalta kuin koliikkilasten vanhemmat eli zombielta, muistikin pätki pahasti.

Ratkaisu löytyi unitutkijalta. Hän tarkasteli valvovan vauvani kasvukäyriä ja totesi, että unta on riittävästi, kun lapsi kerran kasvaa normaalisti. Lapsi sai siitä lähtien valvoa lääkärin luvalla ja valvoessaan taapero tietenkin ehti tehdä paljon. Neljävuotiaana hän oli opetellut jo osan ensimmäisen luokan oppikirjoista, luki, laski, pelasi shakkia ja kirjoitti molemmilla käsillä. Esikoiseni on nyt aikuinen ja lähes 190 cm pitkä, eikä nuku kovin paljon vieläkään. Unen määrän tarve on kovin yksilöllistä, mutta myös laatu ratkaisee.

Yöunet kadottanut ihminen on valmis maksamaan lähes mitä tahansa edes yhdestä hyvin nukutusta yöstä. Mainoksia tarkastellessa näyttää siltä, että tutkijoiden lisäksi markkinavoimat ovat myös huomanneet tämän. Uni ja lepo ovat tämän hetken uutuustuotteita ja tarjolla on lääkkeiden lisäksi aktiivisuus- ja unirannekkeita, henkilökohtaisia lepovalmennuksia ja –valmentajia, myös uniruokaa.

Valvottamista on käytetty kidutuskeinona, enkä ihmettele asiaa lainkaan. Aivotutkija Kiti Müllerin mukaan unettomuus vie järjen. Joku on väsyneenä ärtyisä ja keskittyminen kärsii, toiset näyttävät kuin olisivat hiprakassa. Väsyneen ongelmanratkaisukyky on heikko ja päätökset harvoin hyviä. Valitettavasti tämä koskee myös johtajia ja lentäjiä. Unitutkija Paula Salo on puolestaan nostanut esiin unen parantavat vaikutukset, uni korjaa kudosvaurioita ja estää tulehduksia. Pitkässä juoksussa saattaa unettomuus aiheuttaa esimerkiksi masennusta. Unettomuus on siis kansantaloudellisestikin merkittävä ongelma.

Itse tarvitsen aika tarkalleen kuusi tuntia unta vuorokaudessa. Vähemmälläkin pärjään, enemmän aiheuttaa ongelmia seuraavan yön uneen. Vähäunisena olin ajan hermolla 90-luvulla, sillä tuolloin piti olla tehokas 24/7, mutta nyt tunnen itseni kovin epämuodikkaaksi, onhan uni terveystuote.

En voi juoda kahvia tai energiajuomia, kadotan muuten sen vähäisenkin uneni. Viime keväänä metsäretken jälkeen elimistöni sekosi, kun minulle annettiin kyytablettien lisäksi kortisonia suoraan suoneen. En kyennyt nukkumaan yli viikkoon ja nauraa hihittelin koko ajan. Pyydän tässä nyt julkisesti anteeksi väärässä paikassa iskeneitä naurunremakoita. Tuolloin olisin ollut minäkin valmis maksamaan unesta korkeankin hinnan, läheiseni todennäköisesti vielä enemmän.

Ehkä uni nousee hittituotteeksi vielä Suomessakin. Trendikkään unen kate on hyvä ja potentiaalisia asiakkaita väestöstä lähes 100%.

 

Ulla Pekkarinen

Liiketoimintaosaamisen lehtori

Savonia-ammattikorkeakoulu

 

 

Kommentit

  • Kaunis

    Rakastan seksiä. Minun yhteyshenkilöni täällä room.info Hauskaa tiedossa!

Kommentointi on suljettu.