Kulttuuritarjonta voimaannuttaa yksilöä ja yhteiskuntaa

Kesälomalla on ollut aikaa nauttia Suomen kesäsäästä, joka alkaa ilmaston lämpenemisen myötä olla yksi todellisista matkailijoita houkuttelevista kilpailuvalteista. Täällä eivät vielä yli 50 asteen lämpöaallot riivaa, ja satunnaiset kesäsateet virkistävät mukavasti.

Kesäloma antaa myös mahdollisuuden tutustua monipuoliseen kulttuuritarjontaan, ja on ollut ilo huomata, miten runsaasti väkeä ovat houkuttaneet niin kesäteatteriesitykset, taidenäyttelyt kuin musiikkitapahtumatkin. Tällainen monipuolisesti eri ikäluokkia houkutteleva tarjonta voimaannuttaa ja virkistää sekä ihmisiä että aluetta.

Monissa musiikki- ja kesäteatteritapahtumissa esiintymässä on ollut sekä harrastajia että ammattilaisesiintyjiä. Myös tämä kertoo siitä monipuolisesta hyödystä, jota kulttuuri tarjoaa. Osalle meistä tärkeintä on päästä katsojana ja kuulijana nauttimaan muiden osaamisesta, ja toisille taas on hienointa kokea esiintymisen mukanaan tuoma ilo ja jännitys.

Kuten todettua, monet kesän kulttuuriesitykset ovat pitkälti harrastajavoimin toteutettuja. Kulttuuriharrastukset parantavat harrastajan sosiaalista hyvinvointia ja koettua elämänlaatua, sekä kehittävät heille tärkeitä taitoja. Esimerkiksi harrastajateatterissa osallisuus on toiminnan ytimessä ja yhdessä tekeminen ja yhteinen tavoite koetaan voimaannuttavana.

Kulttuurilla on myös suuri työllistävä vaikutus. Luovien alojen esiintyvät ammattilaiset ovat yksi merkittävä ja suuri työntekijäryhmä, ja heistä todella monet ovat työllistäneet itsensä freelancereina tai oman yrityksen kautta. Mutta kulttuuritapahtumien myötä taloudellinen vaikuttavuus tulee vielä paljon laajemmallekin, kun asiakkaat matkustavat, syövät, juovat, majoittuvat ja nauttivat muista palveluista. Konkreettisesti vaikutuksen pystyy näkemään esimerkiksi, kun menee Kiuruvedelle Iskelmäviikkojen, Sonkajärvelle Eukonkantojen tai Vesannolle Reiskafutiksen MM-kisojen aikaan. Silloin on vilinää näissä oman erityislaatuisen tapahtumansa luoneissa pitäjissä.

Itse kuulun siihen laajaan joukkoon, joka viihtyy paremmin yleisön puolella kuin esiintymislavalla. Myös meille kuluttajille kulttuurilla on suuri merkitys jaksamiselle ja mielenterveydelle. Jaettujen kulttuurielämysten on todettu vähentävän stressiä, suojaavan henkiseltä uupumukselta ja lisäävän yhteenkuuluvuuden tunnetta. Tämän olen omakohtaisestikin huomannut tänä kesänä niin parissa kesäteatteriesityksessä, lukuisilla musiikkikeikoilla kuin myös ajatuksia herättäneessä luontokuvien näyttelyssä Kuopion museolla.

Kulttuurielämyksen jälkeen hyvä olo ja positiiviset vaikutukset jatkuvat vielä pitkään. Niitä tehostavat porukalla koetun esityksen tai tapahtuman yhdessä jakaminen ja kokemuksen kertaaminen. Usein täysipainoisen keikan, konsertin tai näyttelyn kruunaa puhelias jälkipeli vaikkapa illallisen tai lasillisen äärellä.

 

Virpi Laukkanen
Kansainvälisyysjohtaja
Savonia-ammattikorkeakoulu