KUOPIOSTA SAIMAAN PARAS VIERASVENESATAMA

Muotoiluopiskelijoiden visio kelluvasta ravintolasta muutaman vuoden takaa. Kuva: Judin, Heikkinen

Kuopio on upeiden venereittien päässä ja varrella. Heinäveden ja Varistaipaleen reitit ovat sulkuineen uniikkeja koko Suomen mittakaavassa. Varkauden ja Konnuksen kautta tuleville avautuu mitä kaunein järvi-Suomi. Ja Kuopiosta matka voi jatkua Tahkon juurelle saakka.

Mutta miksi tulla Kuopioon? Vesireittien lisäksi tori saa kiitosta. Samoin kaupungin yleistä ilmettä ja ystävällistä tunnelmaa kehutaan. Laituri- ja saunakeskusteluissa kuitenkin valitettavan moni veneilijä antaa negatiivista palautetta meidän vierasvenepalveluista. Useimmiten keskustelu päätyy ala-arvoisiin saniteetti- ja huoltotiloihin. Ja sitä ne todella ovat!

Huono palvelukokemus sataa kaupungin laariin vaikka palvelusta ja kiinteistöstä vastaavat yksityiset toimijat. Veneilykulttuuri on sosiaalista ja veneilijät ovat heterogeenin ryhmä eri ikäisiä ja taustaisia ihmisiä. Laitureilla ja saunoissa vaihdetaan kokemuksia, jaetaan neuvoja ja kerrotaan tarinoita. Meillä tämä ei toteudu.

Kuopion vierasvenesataman perusrakenteet ovat hyvät. Sähköä ja juomavettä on helposti saatavilla, jätehuolto, polttoaineen jakelu ja septin tyhjennys ovat välittömässä läheisyydessä. Lisäksi ruokakaupat, leikkipuisto, sairaala ja varsinainen keskusta ovat kävelymatkan päässä. Vierailijan on mahdoton hahmottaa palvelukokonaisuutta, koska informaatiota ei ole kootusti saatavilla.

Viime viikolla SS julkaisi kaksikin uutista sataman liiketoimintoihin liittyen. Vierasvenepalvelut ovat osa kokonaisuutta, jonka muita osia ovat muun muassa venetarvikemyynti, ravintola ja nyt väistyvät galleria-, teatteri- ja esiintymistoiminta. Erittäin hyvä ja poikkeava konsepti, jonka olisi suonut näkevän enemmän kuin yhden kesän.

Veneilijänä haluaisin kaikin tavoin olla luomassa kuopiolaista veneilybrändiä. Kun nykyinen palvelukonsepti ei toimi, eikä kiinnostusta näytä olevan ja kerrostalojakin kaavaillaan, niin käännän toiveikkaan katseeni satama-altaan eteläpäätyyn.

Löytyisikö tulevasta ravintola-saunamaailmasta matkailuosaajaa, joka ottaisi haltuun myös veneilevät vieraat? Jos vielä aallonmurtajan kainalossa olevan ja nykyisen vierasvenelaiturin paikkoja vaihdetaan, olisivat veneilijöidenkin peruspalvelut lähellä ja otsikon mukainen tilanne totta.

 

Raisa Leinonen

Tk- ja liiketoiminnan suunnittelija

Savonia-amk, Kulttuuriala

 

Kommentit

 • Fiat

  Olenkin ihmetellyt jo pitkän aikaa miksi Kuopio ei hyödynnä vesitietä millä tänne ja ohitse Iisalmeen pääsee. Nyt vain pidetty Viinijuhlija satamassa ja siihen se on jäänyt. Romuvarastoina noita hyviä veneilyyn käytettäviä paikkoja pidetään mitkä on vesireittien varella esim. Suosaari Kallansiltojen vieressä.

 • Laatua halvalla?

  Veneilijä kritisoi laaduttomaksi palvelua, jonka odottaa saavansa ilmaiseksi.

  Veneilysesonki on kaksi kuukautta, Tahkokaan ei pärjää pelkän kevättalven tuloilla.

 • Raisa

  Olen yöpynyt myös Kuopiossa ja maksusta, kuten muissakin paikoissa. Ei veneilijät odota ilmaisia palveluita.

Kommentointi on suljettu.