Kuvat kertovat

Kuva: Savonia-ammattikorkeakoulu

Liityin Pinterestiin ja hämmästyin miten paljon kuvilla voi kertoa. Olen jotenkin ajatellut niin, että sanat kertoisivat enemmän kuin kuvat, mutta nyt muutaman viikon Pinterest-kokemuksella voin sanoa kuvien olevan sanoja parempia.

Pinterest itse väittää olevansa ”maailman kätevin ideakuvasto” ja tunnustan yhtyväni tähän ajatukseen. Ennen Pinterestiä – siis kuukausi sitten- ajattelin, että ideat on helppo kuvata tekstinä tai sanoina. Otan esimerkin, joka hahmotta tätä. Olen suuri pizzan ystävä ja olen pohdiskellut pizzauunin rakentamista kotiini. Minulla on ollut jonkinmoinen ajatus sitä miten sen voisi toteuttaa, mutta en koskaan ole sitä edes muistiinpanoiksi saanut kirjattua.

Nyt sattuman kautta löysin kuvan juuri sellaista pizzauunista, jota olen aina tarvinnut. Ja kun tuo Pinteres tiedosti tämän eli olin tallentanut sen omaan ”tauluun”, niin kuvapankki välittää minulle samanlaisia kuvia päivittäin, joista nappaan parhaat idea kuvina talteen, joka taas ruokkii uusia ja entistä parempia kuvia tulemaan. Tällä hetkellä minulla on tallessa yli 300 ideaa (=kuvaa) pizzauunin tekemiseen. Nerokasta!

Yllättävintä Pinterestin älykkään kuvapankin käytössä on, että sen tarjoamat ideat eivät liity pelkästään rakentamiseen tai tekniseen tekemiseen vaan kuvaideoita voi olla aika abstaktiltakin tuntuvista asioista. Kokeilin saanko kuvia teemasta hyvä viini, joka sekin tuntuisi helpommalta ilmentää sanoina tai makuna kuin kuvina, ja kuinka ollakkaan niitä kuviahan alkoi löytyä. Löytyi kuvia, joissa yhdistetään lämpötila viinilasiin tai yhdistetään ruoka-aine ja viini keskenään. Loistavaa. Juuri tällä tavoin haluankin tietää. Juuri tällä tavoin haluankin asioita oivaltaa.

Pelkistä ja yksinkertaistan, mutta väitän, että tällaisilla oivaltavilla kuvayhdistelmillä voisimme myös oppia jonkun asian sanoja paremmin. Kokeilkaa vaikka liittymällä itsekin Pinterestiin ja oivaltamalla kuvista.

Seppo Lyyra

talouspäällikkö

Savonia-ammattikorkeakoulu