Lukeminen kannattaa aina

Jörn Donnerkaan ei arvannut, kuinka oikeassa hän tässä mainoslausahduksessaan voikaan olla. Ainakin jos esimerkkinä käytetään Mohed Altradia, köyhään beduiiniheimoon Syyrian aavikolle aikanaan syntynyttä pientä poikaa, jolle kyltymätön tiedonjano mahdollisti odottamattoman kohtalon.

Pienelle beduiinipojalle koulu ja kirjat eivät olleet vaihtoehto, häntä odotti isänsä ja veljiensä tapaan kamelien ja vuohien kasvattaminen. Tästä piittaamatta alle kymmenvuotias Mohed karkasi perheensä tietämättä kouluun kuuntelemaan opetusta. Ensin salaa seinän raosta ja opettajan havaittua silmiinpistävän motivoituneen pienen oppijan, osana monen ikäisistä lapsista koostunutta maalaiskoulun luokkaa.

Mohedista kasvoi luokan priimus ja hän sai mahdollisuuden jatkaa opintojaan läheisessä kaupungissa. Menestys uudessakin koulussa mahdollisti stipendin, jonka turvin hän matkasi vain 17-vuotiaana opiskelemaan Ranskaan Montpellierin yliopistoon. Mohedin opiskelu-ura huipentui hänen väitellessä tietotekniikan tohtoriksi.

Mohedin tarina käy esimerkiksi motivaatiosta ja siitä, kuinka periksiantamattomuudella ja kovalla työllä unelmien saavuttaminen voi olla mahdollista myös maissa, joissa mahdollisuuksien tasa-arvosta voi vain haaveilla.

Vielä huimempi käänne oli kuitenkin vielä luvassa. Jonkin aikaa teollisuudessa työskenneltyään Mohed osti ystävänsä kanssa rakennustelineitä valmistavan yrityksen vuonna 1985. Tänä päivänä tuo yritys tunnetaan nimellä Altrad Group. Lähes miljardin euron liikevaihdon omaava yritys on maailman johtava sementinsekoittimien valmistaja sekä Euroopan johtava rakennustelineiden valmistaja.

Koulutus mahdollistaa huimia menestystarinoita niin yksilön kuin yhteiskunnankin tasolla. Suomalaisille korkeatasoinen ja kaikille avoin koulutus on aina ollut ylpeydenaihe ja yksi keskeisiä suomalaista menestystarinaa selittäviä tekijöitä. Olemme kuitenkin vaarallisella tiellä, mikäli oletamme laadukkaan ja mahdollistavan koulutusjärjestelmän olevan itsestäänselvyys. Onkin aiheellista kysyä, olemmeko vaarassa menettää jotain, jonka takaisinsaaminen voi olla vaikeaa?

Viime kädessä parempi huominen rakentuu ihmisen halusta saavuttaa, kokea tai ymmärtää jotain enemmän kuin tällä hetkellä ja uskosta siihen, että tämä on mahdollista. Tätä tukeva koulutusjärjestelmä on pienen syrjäisen kansan paras henkivakuutus.

 

Esa Viklund

kehittämispäällikkö

Savonia-ammattikorkeakoulu