Luonnosta matkailubusiness

Geysir-alue Islannissa. Kuva: Salla Seppänen

Luonto on ihmiselle tärkeä. Arvostamme luonnon monimotoisuutta ja kauneutta, mutta voisiko siitä tehdä bussinestä. Kyllä vaan voi. Hyvä esimerkki löytyy Islannista.

Olin pariviikkoa sitten lyhyellä lomalla Islannissa, joka on kasvattanut suosiotaan matkailukohteena tuulesta, sateesta ja koleudesta huolimatta – tai ehkäpä juuri sen takia. Islanti on tarujen ja äärimmäisten olosuhteiden saari. Sen luonto on karu ja arvaamaton vulkaanisen maaperän vuoksi.

Islanti on osannut tehdä luonnosta kohteen, jonka vuoksi ihmiset matkustavat sinne. Se mitä turisti haluaa nähdä ja kokea on paketoitu houkuttelevaksi ja helposti saavutettavaksi. Internetin kautta voit etukäteen tilata retkiä eri kohteisiin, ja lentokoneessa oli jokaiselle matkustajalle esite, jossa kerrottiin yhden päivän retkikohteista houkuttelevin kuvin ja palvelukuvauksin. Oli tarjolla revontulien katselua, kylpylää luonnon helmassa, opastettua ratsatusta, valaan bongaamista, laavatunneliin tutustumista, moottorikelkkailua jäätiköllä ja vuorilla, ja myös perinteisempää kiertoajelua luonnon nähtävyyksillä, jonka sitten valitsimme.

Päivänretkelle oli helppo lähteä, koska minibussit kiersivät hakemassa retkelle lähtijät eri puolilta kaupunkia ja noutopysäkin sai valita läheltä hotellia. Varsinainen retkibussi lähti kaupungin linja-autoasemalta, johon siirryttiin minibusseista. Retken kesto oli kuusi tuntia ja hinta noin 63 euroa henkilöltä. Mukana oli linja-autonkuljettajan lisäksi retkiopas, joka kertoi matkan aikana Islannin historiasta ja nykypäivän arjesta Reykjavikissa. Saimme kuulla esimerkiksi juomaveden laadusta, asuntojen lämmityksestä ja sähkön hinnasta.

Kierrokseen kuului neljä kohdetta: maatila, joka tuotti tomaatteja kasvihuoneessa, Geysir geoterminen alue, Gullfoss-vesiputous ja luonnonpuisto alue, jossa reitit olivat tehty hyvin helppokulkuisiksi ja merkattu selkeästi. Kaikkiin retkikohteisiin oli rakennettu kahvila-ravintolapalvelut sekä turistimyymälät, joissa oli kasvihuonetta lukuunottamatta, todella laaja valikoima vaatteita ja kenkiä, vapaa-ajan varusteita, sisutustekstiilejä, koruja ja matkamuistoja. Tavara vaihtoi omistajaa ja kassakone kilahti kiitettävästi.

Turistina koin päivänretken onnistuneeksi kokonaisuudeksi, jossa oli riittävästi aikaa eri kohteissa saada ensivaikutelma luonnosta ja samalla se herätti kiinnostuksen pidempään matkaan, jolloin olisi aikaa kiertää koko saari ja vaeltaa luonnonpuistossa.

Kohteena Islanti on kallis. Ruoka ja juoma maksavat huomattavasti enemmän kuin Suomessa. Vaikka Reykjavikissa onkin yli sata ravintolaa, niin kilpailu ei ole laskenut hintoja, ja turisteja riittää. Tältä osin Suomen Etelä-Eurooppaa korkeampi hintataso ei ole peruste sille, että matkailubusiness ei kannata. Meillä Pohjois-Savossa on monipuolinen luonto eri vuodenaikoineen, jonka erityisyyden kokeminen pitäisi osata paketoida helposti saatavaksi ja houkuttelevaksi matkailutuotteeksi tämän päivän turistille, joka hakee ennen kaikkea elämyksiä.

Tehdään luonnosta matkailubusiness kunnioittaen sen kauneutta ja haavoittuvuutta.

Salla Seppänen

koulutusvastuujohtaja

Savonia-ammattikorkeakoulu

Kommentit

 • Eino J. (maallikkona)

  Kauppa se on joka kannattaa – siis että saa tuloja.

  Matkailu taitaa olla eniten kasvava ala, jos noin yleistän. Mennään jonnekin eikä ole mitään asiaa toimitettavana. Joutilaisuus on myös lisääntynyt, vapaa-aika ja varallisuus. Elämyksiä halutaan. Kaunis ajatus!

  – Väkisin herää kysymys: kenen luontoa myydään? Kun jokin kampanja ehdotti metsään menemistä, se ei varsinaisesti ole jokamiehenoikeus, kun on järjestetty ja organisoitu . Tallaantuu ja polkuja tulee?

  – Tottahan omaansa voi myydä, mutta entäpä sitten kaikkien toisten? Ja hiilijalanjäljetkin jäävät – kasvavat?
  – Moni maa ja kaupunki on jo tyystin kyllästynyt turisteihin, on kohta kirosanan veroinen – tahtoisivatko suomalaiset tänne vielä lisää ulkomaalaisia? Rahathan siitä keräisi pieni yrittäjien ryhmä, kuten vaikkapa ulkomaalaisten firmojen kaivoshankkeista? jos olisi kannattavaa kaikille lainkaan?

Kommentointi on suljettu.