Luotatko ihmisiin työssäsi?

Luen uusinta Kauppalehti Faktaa (3/2021), minkä teemanumerona on johtaminen ja palkitseminen. Handelsbankenin maajohtaja Hanne Katraman haastattelussa lukee isolla ”Mitä enemmän johtaja uskaltaa luottaa ihmisiin, sitä enemmän aikaa hänelle jää ydintehtäviin”. Olen ollut johtaja vasta hyvin vähän aikaa. Silti olen ehtinyt havaita paljon asioita ympärilläni. Sellaisiakin, mitä en uskonut tulevan eteeni, tai en vain osannut niitä ennen katsoa sellaisesta kuvakulmasta, että olisin ne huomannut.

Tuo kirjoitus, että uskaltaa luottaa ihmisiin, on osuva, sillä tätä olen juuri miettinyt tällä hetkellä. Tai se tuli hyvällä tavalla ajatuksiini ihan ilman miettimistä. Kaikki langat käsissään pitävänä ihmisenä (mikä on ollut vain oma pyrkimykseni) havahduin siihen, miten tyytyväinen olo minulle tuli, kun asiat hoituvat ilman minua. Ihan ilman, että edes yritän olla mukana joka paikassa. En edes osaisi tehdä kaikkea, ja kukapa osaisi. Lähinnä olisin tiellä. Uuden opettelua minulle monella tavalla.

En halua myöskään olla poissa. Ajattelen, että luottamus on tärkeää joka suuntaan. Luottamus ei kuitenkaan tarkoita, että ei tarvitsisi olla läsnä. Myös keskustelun merkitys ja viestiminen ovat vain korostuneet työssäni viime aikoina.

Työpaikkani on Great Place to Work. Saavutimme sertifikaatin jo toisen kerran peräkkäin. Korkeakoululle ihan huippu juttu. Sertifikaatin takana on henkilöstön sitoutuminen kehittää hyvää työyhteisöä. Luottamusta tarvitaan koko organisaatiossa, niin johtamisessa kuin kaikessa muussakin työssä. Pohdin omaa toimintaani ja meidän yhteistä lupausta olla Suomen paras korkeakoulutyöyhteisö. Jokainen voi rakentaa oman osansa tähän ja siinä haluan olla mukana.

Jenni Toivanen

Jatkuvan oppimisen johtaja, TkT

Savonia-ammattikorkeakoulu