Kriisit ja ongelmat pakottavat luoviin, uusiin näkökulmiin ja ratkaisuihin. Ihminen on syntymästään luova. Pikkulapsi on mitä kekseliäin keksimään jänniä sanoja, tekemään havaintoja ja rohkea kysymään tuntemattomalta: kuka sinä olet?
Meidän hieno ja maailmallakin arvostettu koulutusjärjestelmämme ottaa nopeasti niskalenkin liiasta mielikuvituksesta ja luovuudesta. Enää ei saakaan kehuja nokkeluudesta, vaan haukkuja, jos ei osaa edes yhdyssanoja.
Eräs suomen opettaja pitikin nuoruudessani yksikertaisesti tyhminä niitä oppilaita, jotka eivät osanneet kaikkia suomen kielen yhdyssanoja. Taisin kuulua siihen joukkoon.
Äkkiä koulussa komennetaan vilkkaat koululaiset tuppisuiksi, vaikka mielikuvitus lentäisi ja juttu luistaisi. Hiljaisuuden ja paikalla istumisen uskotaan takaavaan oppimisen, vaikka mieli leijailisi yläpilvissä. Opetussuunnitelma määrää, mitä opetetaan ja mitä opitaan, jos opitaan.
Kun nämä samat koululaiset viimein etenevät opiskelijoiksi ammatilliseen koulutukseen tai korkeakouluihin, teemme kaikkemme, jotta heidän rohkea luovuutensa lähtisi jälleen lentoon. Järjestämme innovaatioleirejä, ideatyöpajoja, kannustamme osallistumaan liikeideakilpailuihin.
Arki ruokkii luovuutta. Oivaltavia innovaattoreita ovat kotiäidit. Lapsikatraan kanssa päivät eivät ole rutiineja, vaan täynnä yllättäviä tilanteita, joista selvitään luovimalla, nokkelia ratkaisuja löytäen.
Yksi arkiluovuuden aarreaitta on Niksi-Pirkka. Sieltä, jos mistä löytää helppoja ja halpoja toimintavinkkejä, mihin tahansa ongelmaan. Suosikkini ovat sukkahousujen hyödyntäminen, milloin mihinkin arjen haasteeseen.
Toimivat ratkaisut edellyttävät hyvää muotoilu, joka edellyttää luovuutta. Hyvä muotoilu huomataan vasta, kun sitä ei ole, on tuttu sanonta.
Ekokumppanit ja Pirkanmaan jätehuolto järjestivät Kotoa kiertoon -suunnittelukilpailun, jonka voitti Savonia-ammattikorkeakoulun muotoilun opiskelija Martti Kurvinen Lajittelutornillaan.
Yleensä keittiö- ja säilytystilat eivät tue eri jätelajien lajittelua. Kilpailun tuomaristo oivalsi tornin monimuotoisuuden: jätelajittelun lisäksi, erilaisia moduuleita käytettäessä torni muunneltavissa kirjahyllyksi, naulakoksi, peiliksi tai valaisimeksi. Arviointiraadissa olivat mukana Novart, YIT Suomi, TOAS ja K-Rauta Lahdesjärvi.
Kurviselle oli selvää, idea ei saisi viedä liikaa tilaa. Hän halusi tuotteen olevan myös esteettinen. Suunnittelun innoituksen lähteenä toimi Selviytyjät -sarjan Intant Insanity -palapeli.
Näin syntyi pyörivä lattialaite, joka toimii jätteenlajittelualustana sekä sisustuselementtinä. Lajittelutorni on tilaihme: se vie pohjapinta-alaa korkeussuunnassa. Siitä tilasta ei usein ole puutetta, vaan lattiapinta-alasta.
Kaija Sääski
yrityspalvelujohtaja
Savonia-ammattikorkeakoulu