Mä haluun sut!

Mä haluun sut! Kuva: Raisa Leinonen Kuvassa: Laura Puntila

Mä haluun sut – tule mun tiimiin! Tätä maagista lausetta kuultiin lukuisia kertoja Voice of Finland -laulukisassa, jossa vain ääni ratkaisee.

Viime viikkoina Voicen juontajista kirjoiteltiin enemmän kuin lahjakkaista kilpailijoista. Pihan savolaiset pikkupojatkin kyselivät: Täti, tiijätkö, miks Akseli Mitsi ei enää juonna Voisessa? No? Siks kun se otti kuvia tytöistä. On se hölömö.

Mä haluun sut – tule mun tiimiin! -ilmoitusta janoaa sadattuhannet suomalaiset työttömät, jotka lähettävät satoja työpaikkahakemuksia ja käyvät rekrytointihaastatteluissa. Liian moni ei kuule työhön kutsua. Osa ei enää koskaan.

Samaan aikaan korkeakoulutetuista on työvoimapulaa ja alan koulutettuja on työttömänä. Puhutaan työmarkkinoiden kohtaanto-ongelmasta.

Yrittäjät ja työnantajat kertovat jo kliseenomaisesti etsivänsä firmoihinsa hyviä tyyppejä.

Työtön työnhakija tuskailee, miksi hän ei ole koskaan juuri se haluttu: hyvä tyyppi.

Eri ammatteihin valmistuvia tulee valmentaa huomattavasti enemmän ja paremmin työnhakuun. Moni opiskelija valittaa, kun koulussa rekrytointivalmennusta on todella vähän. Joillakin aloilla ei lainkaan.

Ei riitä, että harjoitellaan vain työpaikkahakemusten ja ansioluetteloiden kirjoittamista. On harjoiteltava vaativia haastattelutilanteita ja vuorovaikutusta.

Hakemuksen tulee poiketa muista hakijoista, neuvotaan usein. Ei kuitenkaan kannata erottua hinnalla millä hyvänsä. Yliampuvassa hakemuksessa helposti faktat ja todellinen osaaminen jäävät pimentoon. Firmat rekrytoivat osaamista, eivät mielikuvia.

Useita satoja rekrytointihaastatteluja vetäneenä häkellyttävimmät tilanteet haastatteluissa ovat olleet, kun hakemuksen perusteella hakijasta on saanut nuoren, sutjakan ja energisen kuvan. Todellisuus onkin ollut toisenlainen.

Kuvamanipuloinnilla hakija tuunaa itseään 30 kiloa laihemmaksi ja 20 vuotta nuoremmaksi. Väkisinkin nousee mieleen: onkohan hakijan osaaminenkin feikkiä.

Mä haluun sut!

Kaija Sääski

koulutusvastuujohtaja

Savonia-ammattikorkeakoulu

Kommentit

  • Raisa

    Ja tätä kuvaa ei sitten manipuloitu

    • Kaija Sääski

      Luonnollisuus on valttia – aina.

Kommentointi on suljettu.