Maailmalle tai maailma tänne

Kansainvälisen Puijon kehittämiskilpailun voittajajoukkue juhlallisesti Kuopion kaupungintalolla. Kuva: Jarkko Surakka.

Suomessa korkeakouluopiskelijoilla on loistavat mahdollisuudet kansainvälistyä osana opiskeluaan. Monelle kansainvälisyydestä tulee elämäntapa, osa ei lähde Pohjois-Savosta minnekään. Ei sitten millään.

Eipä ongelmaa. Jos ulkomaille lähtö on vaikeaa tai ei innosta, tuodaan maailma tänne. Parasta on kun oppii ammattiin opiskellessaan kansainvälisyyden olevan luontevaa, oman alansa osaamista.

Opetus- ja kulttuuriministeriö pudotti pois ammattikorkeakoulujen uusista rahoitusmittareista kansainvälisyyden. Radikaali veto maassa, jossa opettajia ja opiskelijoita tulee vielä kannustaa kansainvälisyyteen.

Toiminnan ja laadun mittaamisesta todetaan usein: mitä ei mitata, sitä ei ole tai tarvita. Ammattikorkeakoulujen taloudet ovat jo nyt tiukalla, osalla jopa kuralla. Vaarana on, että jatkossa ei enää panosteta opiskelijoiden ja henkilöstön kansainväliseen osaamiseen. Suomalainen koulutusvienti tyssähtää ennen kuin on kunnolla alkanutkaan.

Korkeakoulujen kansainvälistymisessä monipuolisuus on valttia. Perinteisten kv-harjoittelujen, opiskelija- ja henkilöstövaihtojen lisäksi yhteiset, osallistavat kehittämisprojektit ovat ainakin Savoniassa tuottaneet huipputuloksia.

Maaliskuun lopulla eurooppalainen, monikulttuurinen ja monialainen korkeakoulujen NEPTUNE-yhteistyöprojekti ideoi tulevaisuuden Puijoa. Eipä kiinnostavampaa ja tunteita herättävämpää kohdetta Kuopiosta löydykään.

Reilun viikon 30 arkkitehti-, insinööri-, liiketoiminnan ja ympäristötieteen yliopisto- ja ammattikorkeakouluopiskelijaa suunnittelivat viiden tiimin voimin Puijon tulevaa menestystarinaa.

Mukana oli myös näiden koulujen professoreja, arkkitehtejä ja insinöörejä. Projektista vastasi Savonian lehtori Jarkko Surakka. Intensiivisessä projektityöskentelyssä vahvistui opiskelijoiden ammattitaito ja fiilis maailmalla pärjäämisestä.

Heti perään huhtikuun alussa pyörähti tekniikan opiskelijoiden kansainvälinen karuselli-viikko. Yliopettaja Jarmo Pyysalon johdolla 40 partneriyliopistojen ja ammattikorkeakoulujen opiskelijaa opiskelivat yhdessä kestävää energiatuotantoa. Vierailut pohjoissavolaisiin energia-alan yrityksiin avasi meidän businessosaamista.

Savolaista kulttuurituntemusta treenattiin ryhmän kanssa myös Rauhalahden Jätkän kämpän savusaunassa ja avantouinnilla. Näin luomme samalla elämyksellistä Suomi-brändiä. Jää varmasti mieleen.

Usealla nuorella kansainvälisyys on jo itsestäänselvyys. Ammattikorkeakoulujen tehtävä on käytännön projekteilla ja harjoittelulla valmentaa opiskelijoista oman koulutusalansa globaaleja ammattiosaajia.

Kaija Sääski

koulutusvastuujohtaja

Savonia-ammattikorkeakoulu