Maailman kaunein auringonlasku on meidän mökillä Juurusvedellä. Tarkkaan ottaen Riistaveden Pelonniemen Tölpänniemessä, eikä missään Kreikan Santorinin saaren Oiassa.
Ulkomaiden matkailumainoksissa vedetään superlatiiveilla. Niin voitaisiin tehdä meilläkin täällä iloisessa Itä-Suomessa.
Juurusveden auringonlaskun ja -nousun kera ei missään muualla maailmassa voi samalla ihailla kiihtyviä, jyriseviä Hornet-lentoja. Slaavilainen itänaapurimme pitää Rissalan koneet virkeinä kuin kylmän sodan aikaan.
Juurusveteen putosi syksyllä 1978 Suomen Ilmavoimien Douglas DC-3 heti lentoonlähdön jälkeen. Kaikki 15 henkeä menehtyi. Joukossa oli maanpuolustuskurssille nro 60 osallistuneita merkittäviä politiikan ja talouselämän vaikuttajia. Presidentti Tarja Halosenkin oli tarkoitus olla lennolla. Onneksi ei ollut.
Kesä on ollut matkailuyrittäjien kulta-aikaa. Ilmaisia Itä-Suomen matkailun ohjeita sataa kuin sieniä sateella. Lehdet ovat täynnä asiantuntijoiden, politikkojen, virkamiesten, toimittajien, liikemiesten ja -naisten viisaita vinkkejä siitä, miten matkailubisnestä tehdään.
Matkailun kehittämisessä Aasian markkinoille ei yrittäjillä ole pikkurahan puute. Ei. Puute on isoista rahoista ja oikeista suhteista.
Matkailun kehittämishankkeita on ollut kymmeniä, joissa myös Savonia-ammattikorkeakoulu on ollut aktiivinen.
Edellinen aasialaisten matkailijoiden lähes ryntäys Kuopioon alkoi reilut kymmenen vuotta sitten, kun Heikki Kähärä oli Kuopion matkailujohtaja.
Koulutimme Kuopion seudun matkailuyrittäjille ja kauppojen myyjille kiinan alkeita. Hotellit hankkivat huoneisiinsa vedenkeittimet teepusseineen.
Kiinalaisten turistiryntäystä ei ihan tullut, mutta vedenkeittimet jäivät.
Kaija Sääski
koulutusvastuujohtaja
Savonia-ammattikorkeakoulu