Mainettaan parempi

Kuva: Kaija Sääski

Neukkumeininkiä, itäblokkia, mahorkan lemua, tillin tallin ja lopuksi black out. Siinäpä mielikuvat tämän kesän lomakohteestamme. Mummoni Alzheimerin taudin ensioireetkin alkoivat siellä kultahietikolla 70-luvulla Turon eläkeläisten matkalla.

Kerrottuani matkakohteemme aloin heti selitellä: kun siellä on vielä halpaa, ihan mielenkiinnosta vaan, kivahan on katsastaa uusia paikkoja, ei me muuten. Pelkkää palturia – hävetti kertoa, että menemme Bulgarian Sunny Beachille!

Mikään muu mielikuvista ei pitänytkään paikkansa kuin halpa, kaiken muun taso oli yllättävän hyvä. Palvelukulttuuri oli ujon ystävällistä, ei tyrkyttämistä, turvallista, siistiä. Ilmastokin oli sopivan lämmintä, ei Välimeren polttavaa kuumuutta. Rivieraa oli peräti kahdeksan kilometriä. Musta meri ei ollutkaan mustaa vaan turkoosia.

Gourmeeta joka makuun, etenkin merenelävien ja -örvelöiden fanittajien paratiisi. Tosin huipputason kalaherkkuja löytyy kyllä koto-Suomestakin ja ihan omasta Kallamerestä.

Jopa jänkhäkoiraksi haukuttu hauki on mainettaan parempi, ainakin Pariisin luksusravintoloissa. Virolaiset osaavat jalostaa hauen vientituotteeksi, jonka kilohinta Ranskan maalla on huikea, vaikka sen jalostusaste on alhainen. Fileeksi vaan ja fyrkat kotiin.

Suomalaisille elintarvikkeille ja elukoille ovat markkinat maailmalle avoinna. Yksi askel siihen on kesän alussa Kuopion alueelle myönnetty European Region of Gastronomy –tunnustus, jonka tavoite on olla vuoden 2020 Euroopan Gastronominen alue. ProAgria ja Savonia-ammattikorkeakoulu olivat hakuprosessissa nohevia.

Kaija Sääski

koulutusvastuujohtaja

Savonia-ammattikorkeakoulu