Markkinointigurut hiihtomaineemme pelastajina!

Lahden MM-hiihdot olivat monella tapaa menestys, vaikkakin kävijämäärä jäi odotettua pienemmäksi. Hiihtäjämme palauttivat monen penkkiurheilijan mielestä hiihtomaineemme, mutta miten nykyajan hiihtäjäsuuruudet varmistavat oman tulevaisuutensa?

Oslon maailmanmestari Matti Heikkinen onnistui  50 km:n kuninkuusmatkalla voittamaan pronssimitalin, joka osaltaan merkitsi maamme hiihdon uutta tulemista. Matti on nykyaikainen huippuhiihtäjä, hyvin analyyttinen ja samalla myös liiketalouden lainalaisuudet ymmärtävä.

Hän on myöntänyt yhteistyökumppaneiden valinnan helpottuneen ja niinpä Matilla on käytössään baijerilainen laatuauto. Fiksuna miehenä hän usein pystyikin ujuttamaan haastatteluihin ”Ajamisen iloa”- fraasin, joka sattui olemaan kyseisen automerkin slogan. Onnistunutta piilomainontaa, jota varsinkin aluksi toimittajat eivät hoksanneet!

Matti oli hiihtänyt maailmanmestariksi Fischer-suksimerkillä, mutta muutama vuosi sitten alle vaihtui Salomonin kapulat. Hänestä tulikin suksitallin ykkösnimi ja hän sai Lahden MM-kisoissakin hiihtotallinsa parhaan mahdollisen tuen ja palvelun. Toisaalta ehkä myös rahallinen korvaus oli vaikuttamassa päätökseen.  Esimerkkinä norjalaisen huippuhiihtäjän Therese Johaugin väitetään ansainneen Fischeriltä viime kaudella 120 000 €.

Heikkinen on todennut, että urheilijan on tärkeää myös samaistua sponsoreiden toimintatapaan eli kyseessä ei ole pelkästään taloudellinen tukeminen. Hän onkin opiskellut kauppakorkeakoulussa pääaineenaan markkinointi. Hyvin osuva oli myös lehdissä ollut kuvaus siitä, miten hänen väitetään aloittavan päivänsä eli ensin aamulla pörssikurssien päivitys ja sitten muut askareet!

Tuore maailmanmestari Iivo Niskanen on myös sisäistänyt nykyaikaisen markkinoinnin salat ja itsensä brändäämisen. Jo Sotshin olympiakulta yhdessä Sami Jauhojärven kanssa merkitsi reipasta markkina-arvon nousua sponsorimarkkinoilla. Energiajuomajätti Red Bullilla ei ole virallista sopimusta hiihtoliiton kanssa, mutta usein Iivolla on ollut tutunnäköinen tölkki kädessään median haastattelussa.

Varmaan myös kuuluisan vieremäläisen metsäkoneyhtiö Ponssen kanssa tehty sponsorisopimus on ollut hyödyllinen kummallekin osapuolelle, niin usein menestynyt yritys on saanut positiivista julkisuutta eri medioissa ja Iivo ja hänen Kerttu-sisarensa ovat saaneet keskittyä rauhassa harjoitteluun.

Taakse on jäänyt se aika, jolloin Veikko Hakulinen hiihti mustikkasoppaa rinnuksissa olympiakultaa Oslossa ja huhki mottimetsässä kesät. Nykyään on kaiken menestyksen ja mitalien tavoittelun ohella myös muistettava markkinointi ja sponsorit, joiden ansiosta hiihtouran jälkeen edessä on turvattu tulevaisuus, ainakin parhailla!

 

Jari-Pekka Jääskeläinen

Liiketoimintaosaamisen lehtori

Savonia-ammattikorkeakoulu

 

Kommentit

  • Eino J. (maallikkona)

    Hyvin olet pohtinut ja taustoittanut
    – enpä tiennyt hiihtäjien taustoista mitään, jäävät tuon alan lehdet näköjään vähiin

    – Totta ja Onnittelut; mukavaa että harjoittelun ohessa on tullut po. hiihtäjien hankittua ammatti. Näin se tulisi meidän jokaisen nuorena tehdä – vanhempanakin.
    – Takavuosina sai lukea, mitä muistan, että urheilijat saattoivat jäädä tyhjän päälle – tai sen jälkeen kun taito ei riittänyt sijoitusten hoitamiseen. Uutiskynnyksen ylittivät mielestäni myös monet solistit.

Kommentointi on suljettu.