Ei mennyt kuin vuosikymmen, kunnes Pohjois-Savon matkailutoimijat saivat tiukan väännön jälkeen sovittua, millä brändillä aluettamme markkinoidaan: Kuopio-Tahko.
Nimikompromissi oli järkevää, ja kuntaliitos kruunasi sen. Tahko uudistuu kestävästi.
Tahkon alue turvaa tulevaisuuttaan vastuullisen matkailun nimissä. Kiikarissa on Visit Finland Sustainable Travel Finland (STF) -merkki. Merkki ei ole mikä tahansa, vaan sen saaminen edellyttää seitsemän teeman kehittämistä, joiden tulee olla kunnossa.
Tahkon alueen yritykset ovat tottuneet toimimaan yhdessä. Pienet ovat piiri, ja kaikki tuntevat toisensa, mikä nopeuttaa ja helpottaa yhteistyötä. Voisi puhua jopa Tahkon tahdosta.
Niinpä yrittäjät ovat sitoutuneet yhdessä myös kestävämmän matkailun kehittämiseen. Ja mikä parasta, yritykset saavat konkreettisia työkaluja avukseen.
Tahkon matkailussa painotetaan kasvua kestävästi, luontoa ja paikallisuutta arvostaen. Tavoite on, että kestävän matkailun merkki on käytössä viimeistään 2024.
Tunnustuksen saaminen edellyttää, että alueen ympärivuotisista yrityksistä 51 prosenttia täyttää Visit Finlandin asettamat ehdot.
Savonia-ammattikorkeakoulu vastaa tästä Sustainable Tahko -kehittämishankkeesta. Tahkolta on mukana 18 matkailualan yritystä. Toinen kriteeri on: mukana on vähintään 51 prosenttia alueen suurimman liikevaihdon yrityksistä. Niinpä sekin vaatimus on täytetty.
Kaiken kaikkiaan kestävän matkailun merkki edellyttää myös, että alueen yrityksillä on Visit Finlandin hyväksymä ympäristöjärjestelmä. Parilla tämä jo on, loput 16 panostavat kansallisen Ekokompassiympäristöjärjestelmän rakentamiseen.
Ympäristöjärjestelmässä arvioidaan yrityksen toiminnan ympäristövaikutukset sekä niiden ympäristöohjelman konkreettiset tavoitteet ja toimenpiteet. Usein on ympäristöystävällisyys johtaa myös taloudellisiin säästöihin.
Esimerkiksi Tahkon mökkimajoitusyrityksiltä on kartoitettu mökkien, sähkön ja muun energian kulutus, veden käytön tilanne, jätteiden lajittelut. Myös majoittujia eli turisteja ohjataan hyviin, kestäviin käytäntöihin.
Matkailu on meille tärkeä elinkeino, siksi sen kehittämisessä kannattaa rikkoa rajoja luoda uusia palveluja ja miljöitä.
Harvoin esimerkiksi saa huojuvat tekopalmut niin paljon savolaisten puheenpärinää – puolesta ja vastaan kuin Väinölänniemen Cafe Väinön ranta – etelän helteen mielikuva Kallaveden jäiden vasta sulaessa.
Pariisissa on jo 20 vuoden ajan roudattu tonneittain valkeaa hiekkaa Seinen varteen. Välillä tekobiitsi on ollut 3,5 kilometrien ja välillä 800 metrinen. Näppärästi muuttui vilkkaasti liikennöity rantamoottoritie hiekkaparatiisiksi, aurinkotuoleineen, juomakioskeineen, vesileikkejä unohtamatta.
Vastaavaa on ollut Prahassa ja Berliinissä – miksi ei myös Kuopiossa Kallameren rannalla, jossa hiekka on sentään aitoa.
Kaija Sääski
yrityspalvelujohtaja
Savonia-ammattikorkeakoulu / Business Center
Sustainable Tahko –hakkeen rahoittaa Pohjois-Savon liitto/EAKR