Mikä sinusta tulee isona?

Otsikon mukaisella kysymyksellä on perinteisesti ahdisteltu juuri koulutiensä aloittanutta pientä tulevaisuuden toivoa. Aiemmin vastaamisessa saattoi ollakin jokin mieli, ammatti periytyi usein isältä pojalle ja usean kymmenen vuoden työura haaveammatissa oli mahdollinen ja jopa tavoiteltava. Tänä päivänä paras vastaus voisi olla ”enpä todellakaan tiedä”, mikä ei varmaankaan tyydyttäisi kysyjän tiedonnälkää.

Yksi mahdollinen tapa lähestyä yhä haastavammaksi muuttuvaa kysymystä olisi vastata mikä pikku koululaisesta nyt ei ainakaan tule isona. Ei tule matkatoimistovirkailijaa eikä videovuokraamon tyyppiä. Sanomalehtityön ammattilainen lienee myös epätodennäköinen vaihtoehto, pienen koululaisemme on vaikea ymmärtää miksi vanhoja uutisia pitäisi kantaa paperille painettuna kotiin?

Hieman pidemmälle tulevaisuuteen katsottaessa uhan alla ovat esimerkiksi ravintolakokin, kirjanpitäjän ja kaikenlaiset ajoneuvokuljettajan ammatit. Robotit tulevat, tahdoimme sitä tai emme. Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla on arvioinut, että tekoäly voisi korvata suomalaisten työpaikoista 36 prosenttia seuraavan 10–20 vuoden aikana. Alussa esitetty kysymys pienelle koululaiselle alkaa tuntua suorastaan kohtuuttomalta.

Myös koulutusorganisaatioissa kysymys tulevaisuudessa tarvittavasta osaamisesta on keskeinen, emmehän halua kouluttaa nuoria menneisyyden ammatteihin. Vastuu on suuri, niin yhteiskunnan kuin opiskelijoiden näkökulmasta. Tänä syksynä aloittavat korkeakouluopiskelijat ovat työuransa puolivälissä joskus vuoden 2040 aikoihin jolloin moni varmasti toimii ammateissa ja tehtävissä joita emme edes vielä tunnista.

Muutoksen keskellä turvaa luova tekijä on tunnistaa pysyviä asioita, fundamentteja, asioita jotka kestävät aikaa eivätkä muutu. Tehtävä on merkittävästi helpompi kuin tulevaisuuden ammattien ennustaminen: vuonna 2040 miesten jalkapallomaajoukkue ei ole edelleenkään raivannut tietään arvoturnaukseen, alkamassa kuitenkin kaikkien aikojen karsinnat. Paavo Väyrysen pyrkii vuoden 2042 vaaleissa Keskustan ehdokkaaksi ja Olkiluodon kolmosreaktorissa tehdään viimeistelytöitä.

 

Esa Viklund

kehittämispäällikkö

Savonia-ammattikorkeakoulu

Kommentit

  • Mustamies

    Mustamiehen velipuoli sanaili kaasupullon kokkoisena poikana:
    Minusta tulee isona, joko Veturinkuljettaja tai Lättähattu !

Kommentointi on suljettu.