Miltä joulupöytä tulevaisuudessa näyttää?

Kuva: Merja Vehviläinen

Olen ollut aistivinani ilmapiiriä, että perinteisistä joulupöydän antimista on siirrytty hiukan toisenlaiseen tapaan syödä. Ystävien ja tuttujen kanssa käytyjen keskustelujen mukaan kinkkujen koot ovat pienentyneet merkittävästi tai joulukinkut ovat jääneet pois. Tilalle on tullut kenties kalkkuna tai kasvisversio. Moni ei enää tee tai osta perinteistä rosollia, vaan tilalle on tullut esimerkiksi punajuuri-vuohenjuusto -laatikko tai kylmä alkusalaatti. Kalojen määrä ja se, syödäänkö kalaa ylipäänsä joulupöydässä, tuntuu vaihtelevan alueellisesti paljonkin. Toisaalla ainut joulupöydässä tarjolla oleva kala on lipeäkala, toisaalla pöydät notkuvat graavilohta, silliä, savustettua kalaa sekä muita järvien ja merien antimia.

Olemmeko menossa ”kevyempään” suuntaan jouluruokien osalta? Ovatko kinkku ja liha muissa muodoissa jäämässä varjoon? Vihersalaatit ovat myös tulleet jäädäkseen suomalaisten juhlapöytään, vaikka alkujaan ne eivät ole kuuluneet joulupöytään laisinkaan. Isona syynä tähän on varmasti ollut se, että kurkut, tomaatit, saatikka eri salaattilajikkeet ja eksoottiset hedelmät eivät ennen olleet saatavilla läpi vuoden.

Nykypäivänä monessa taloudessa on myös tapana tuoda joka vuosi joulupöytään jotain uutta ja erikoista. On se sitten leivonnaisten muodossa tai uusien ruokalajien näkökulmasta. Mielenkiintoista tuleekin olemaan muutos myös pidemmällä aika välillä. Tulevatko muun muassa hyönteiset osaksi ruokavaliotamme ja sittemmin osaksi myös joulupöytäämme? Missä muodossa se tapahtuu? Onko se huomaamaton osa joululeipää, kenties osana lanttulaatikkoa vai sittenkin jälkiruokana esimerkiksi sulatettua hyönteissuklaata uunihedelmien päällä? Nykyihmisessä nämä ajatukset saattavat herättää puistatuksia, mutta tulevaisuudessa nämä tai ihan jotkin muut asiat saattavat olla osa arkea ja juhlaa.

Syödäänkö teillä perinteinen jouluateria kera kinkun, perunan, rosollin, lanttu- ja porkkanalaatikon vai sittenkin jotain ihan muuta? Joulupöytä ja sen antimet ovat vahva osa ruokakulttuuriamme ja minua kiinnostaa kovasti nähdä ja kuulla miten se on jo muuttunut ja mihin se on menossa. Miltähän näyttää 200-vuotiaan Suomen perinteinen joulupöytä? Odotan innolla ja uteliaisuudella kaikkien tulevien joulujen perinteitä, mutta nyt erityisesti tätä 100-vuotiaan Suomen perinteistä joulua.

 

Ihanaa joulunodotusta!

Salla Willman

TKI-asiantuntija

Savonia-ammattikorkeakoulu